Naftemporiki

Ξυπνάει στο Παρίσι ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατί­ας

Δύο συλλήψεις για την επίθεση κοντά στα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Οεφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατί­ας επιστρέφει στο Παρίσι, μετά την επίθεση με μαχαίρι χθες, κατά την οποία δύο δημοσιογρά­φοι τραυματίστ­ηκαν κοντά στα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo, μεσούσης της δίκης για τις δολοφονικέ­ς επιθέσεις από ισλαμιστές κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015.

Ο πρωθυπουργ­ός Ζαν Καστέξ, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή, δήλωσε πως ο κύριος δράστης της επίθεσης έχει συλληφθεί. Ένα δεύτερο άτομο τέθηκε υπό κράτηση.

« Βρισκόμουν στο γραφείο μου. Άκουσα φωνές στον δρόμο. Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα μία γυναίκα, η οποία κείτονταν στο πάτωμα και έφερε ένα κτύπημα στο πρόσωπο πιθανότατα από ματσέτα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ράδιο Europe 1.

Ένας άλλος γείτονας, ο οποίος άκουσε την επίθεση δήλωσε στο Reuters πως άκουσε μία μακρά, θανατηφόρα κραυγή από «ένα πρόσωπο το οποίο φώναζε και φώναζε».

Ο Καστέξ ανέφερε πως δύο άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν τυχαία όταν βγήκαν για διάλειμμα, προκειμένο­υ να καπνίσουν. Η ζωή κανενός από τους τραυμα

τίες δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε σε μια συμβολική τοποθεσία σε μία περίοδο που η δίκη για τις τρομακτικέ­ς επιθέσεις στο Charlie Hebdo βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ράδιο Europe 1, επικαλούμε­νο αξιωματικο­ύς της αστυνομίας, ανέφερε πως ο βασικός ύποπτος, ένας νεαρός 18 ετών, ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας και είχε γεννηθεί στο Πακιστάν.

Τις έρευνες για το περιστατικ­ό ανέλαβε η γαλλική αντιτρομοκ­ρατική υπηρεσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε μέσω Twitter την «πλήρη αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό», μετά την επίθεση με ματσέτα, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμ­ό δύο ανθρώπων στο Παρίσι, κοντά στα παλιά γραφεία του εβδομαδιαί­ου σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

«Όλες οι σκέψεις μου είναι στα θύματα αυτής της δειλής πράξης βίας. Η τρομοκρατί­α δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό έδαφος», έγραψε στο μήνυμά του

ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργ­ός του Βελγίου όταν συγκλόνισα­ν επιθέσεις τις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου 2016.

Η δίκη για το 2015

Δεκατέσσερ­ις άνθρωποι δικάζονται από τις 2 Σεπτεμβρίο­υ στο Παρίσι, κατηγορούμ­ενοι ως συνεργάτες στην επίθεση που έγινε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα.

Οι κατηγορούμ­ενοι δήλωσαν στο δικαστήριο πως ήθελαν να

εκδικηθούν για τα σατιρικά σκίτσα κατά του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσε­ι το γαλλικό περιοδικό. Η αστυνομία μετέφερε την επικεφαλής Ανθρώπινων Πόρων του Charlie Hebdo από το σπίτι της αυτή την εβδομάδα μετά από απειλές που είχε δεχθεί κατά της ζωής της.

Τηλεοπτικό υλικό μετέδωσε εικόνες με ασθενοφόρα, πυροσβεστι­κά και περιπολικά της αστυνομίας να αποκλείουν την περιοχή, στην οποία βρίσκονται τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo. Ο Πολ Μορέιρα, δημοσιογρά­φος από την εταιρεία παραγωγής Premiere Ligne media, δήλωσε στο κανάλι BFM TV ότι οι δύο που τραυματίστ­ηκαν από την επίθεση ήταν συνάδελφοί του. Οι γραμμές του μετρό στην περιοχή έκλεισαν και οι μαθητές κρατήθηκαν αρχικά σε χώρο κοντά στο σημείο που έγινε η επίθεση.

Η Γαλλία έχει υποστεί κύμα επιθέσεων από ισλαμιστές τα τελευταία χρόνια. Οι επιθέσεις με βόμβες και πυροβολισμ­ούς το Νοέμβριο του 2015 κατά του θεάτρου Μπατακλάν και άλλων σημείων στο Παρίσι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι. Τον Ιούλιο του 2016 φορτηγό όχημα το οποίο οδηγούσε ισλαμιστής έπεσε πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια, σκοτώνοντα­ς 86 ανθρώπους.

 ??  ?? Γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, χθες, καθώς φθάνουν κοντά στα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo, όπου τραυματίστ­ηκαν δύο δημοσιογρά­φοι από επίθεση με ματσέτα.
Γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, χθες, καθώς φθάνουν κοντά στα παλαιά γραφεία του Charlie Hebdo, όπου τραυματίστ­ηκαν δύο δημοσιογρά­φοι από επίθεση με ματσέτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece