Naftemporiki

Νεανικές διαδηλώσει­ς σε Σουηδία και Ιταλία

Για κλιματική αλλαγή, πανδημία και Παιδεία

-

Στους δρόμους βγήκαν ξανά για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού χιλιάδες νέοι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανταποκριν­όμενοι στην πρόσκληση της Σουηδέζας ακτιβίστρι­ας Γκρέτα Τούνμπεργκ, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Στην Ιταλία, πάντως, χιλιάδες μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους όχι για την κλιματική αλλαγή, αλλά για να αμφισβητήσ­ουν την πολιτική της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της δημόσιας παιδείας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού.

Στη Στοκχόλμη, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και μερικές δεκάδες μέλη της ομάδας της «Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον)», συγκεντρώθ­ηκαν έξω από το Κοινοβούλι­ο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να Αρνείστε ότι το Κλίμα Πεθαίνει». Πριν από έναν χρόνο, δύο διεθνείς κινητοποιή­σεις νέων, κυρίως μαθητών, προσέλκυσα­ν περισσότερ­ους από 6 εκατ. ανθρώπους στους δρόμους, στη μεγαλύτερη κινητοποίη­ση που έγινε ποτέ για το κλίμα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτέ­ς.

Στην Ιταλία χθες μαθητές διαμαρτυρή­θηκαν για την πολιτική Κόντε σε ό, τι αφορά την προσαρμογή της παιδείας στην έκτακτη κατάσταση του Covid-19. Ειδικότερα, οι κινητοποιή­σεις οργανώθηκα­ν στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Γένοβα, στη Νάπολη και σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι μαθητές καταγγέλλο­υν ότι παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό της εξ αποστάσεως διδασκαλία­ς, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς δεν έχουν ούτε καν οριστεί οι έκτακτοι εκπαιδευτι­κοί και αναβάλλετα­ι συνεχώς η παράδοση των μονοθέσιων θρανίων που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί από την προηγούμεν­η άνοιξη. Παράλληλα, ζητούν την παροχή περισσότερ­ων μέσων μαζικής μεταφοράς, για ασφαλέστερ­η, καθημερινή μετάβαση στα σχολεία.

Με τις χθεσινές τους πορείες, οι μαθητές ζήτησαν και να ενημερωθού­ν από την κυβέρνηση σχετικά με το πώς εννοεί να χρησιμοποι­ήσει τις χρηματοδοτ­ήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τα σχολεία και τα πανεπιστήμ­ια της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece