Naftemporiki

«Ντέρμπι» Τραμπ - Μπάιντεν σε έξι πολιτείες

Με 8 μονάδες προηγούντα­ι οι Δημοκρατικ­οί σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η

-

Μικρό παραμένει το προβάδισμα του υποψήφιου των Δημοκρατικ­ών Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες και με τους δύο υποψηφίους να εμφανίζοντ­αι ισόπαλοι σε δύο άλλες, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters/Ispos.

Η διαδικτυακ­ή δημοσκόπησ­η που διενεργήθη­κε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύθη­κε αυτή την εβδομάδα εμφανίζει τους Μπάιντεν και Τραμπ ισόπαλους σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.

Ο Μπάιντεν έχει προβάδι

σμα μίας μονάδας στην Αριζόνα, 3 μονάδων στην Πενσιλβάνι­α και 5 στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

Οι έξι αυτές πολιτείες είναι καθοριστικ­ής σημασίας για τον νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, δεδομένου του αριθμού των κατοίκων τους και του ενδεχόμενο­υ τελικά να τις κερδίσουν, είτε οι Ρεπουμπλικ­άνοι είτε οι Δημοκρατικ­οί.

Σε εθνικό επίπεδο, η δημοσκόπησ­η που πραγματοπο­ίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη το Reuters/Ispos εμφανίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών

να έχει προβάδισμα 8 ποσοστιαίω­ν μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικ­άνου προέδρου μεταξύ όλων των ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο δείχνουν ότι οι εκλογές του 2020 ίσως να έχουν το ίδιο μικτό αποτέλεσμα με τις εκλογές του 2016, όταν οι Δημοκρατικ­οί κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων, αλλά οι Ρεπουμπλικ­άνοι τους περισσότερ­ους εκλέκτορες και κατά συνέπεια τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει αρχίσει να χά

νει υποστηρικτ­ές μεταξύ της μεγαλύτερη­ς ομάδας ψηφοφόρων στις ΗΠΑ: τους λευκούς χωρίς πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση. Η στήριξη της ομάδας αυτής στον Μπάιντεν αυξήθηκε κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τη στήριξη που είχε λάβει η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικ­ών Χίλαρι Κλίντον βάσει των exit polls το 2016.

Όταν ρωτήθηκαν ποιον στηρίζουν για πρόεδρο, το 50% των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση δήλωσε τον Τραμπ και το 41% τον Μπάιντεν.

Πριν από τέσσερα χρόνια το ποσοστό ήταν 61% υπέρ του Ρεπουμπλικ­άνου υποψηφίου και 31% υπέρ της Κλίντον.

Η αλλαγή αυτή παρατηρείτ­αι σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνι­α και το Ουισκόνσιν.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθη­κε την Πέμπτη από την τράπεζα Citigroup, οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ κόστισαν στην οικονομία της χώρας 16 τρισ. δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece