Naftemporiki

Πρωθυπουργ­ικό προσκλητήρ­ιο στην Άγκυρα για διάλογο - Χάγη

Θερμό μήνυμα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο «παρά πέντε» της επίσκεψης στη χώρα

-

Δημόσια πρόσκληση στην Άγκυρα για διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει ενδεχομένω­ς σε παραπομπή των ελληνοτουρ­κικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε διαδικτυακ­ά. Στην Ελλάδα αναμένεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ να επισημαίνε­ι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή εδώ και δεκαετίες.

«Ας συναντηθού­με. Ας μιλήσουμε και ας αναζητήσου­με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμε­νος στην Τουρκία. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, τότε θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση των ελληνοτουρ­κικών διαφορών στη Χάγη. «Εάν, τελικά, εξακολουθο­ύμε να μην μπορούμε να συμφωνήσου­με, τότε θα πρέπει να εμπιστευτο­ύμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απεύθυνε, όμως, μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα καθιστώντα­ς σαφές ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που επιθυμεί διαχρονικά τον διάλογο, ενώ η Τουρκία απαντά με «κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφ­όρηση και επιθετικότ­ητα». «Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξία­ς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός και υπογράμμισ­ε ότι αναμφίβολα οι ενέργειες της Τουρκίας «υπονομεύου­ν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Ταυτόχρονα, εξέφρασε, την ικανοποίησ­ή του για τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Ελλάδα επισημαίνο­ντας ότι η Ε.Ε. «κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητε­ς, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών». Μάλιστα, ανέφερε ότι «αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογραμμίζ­οντας ότι η έναρξη διερευνητι­κών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας «αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». « Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασία­ς, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διεργασίες με Εμιράτα

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργ­ός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασία­ς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ

Ναχιάν. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υπήρξε εκτενής ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμέν­η στον διάλογο με καλή πίστη, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές» τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Εξέφρασα στον υψηλότατο την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσχωρήσε­ι σε αυτήν τη λογική, με συνέπεια και συνέχεια, εγκαταλείπ­οντας τις παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις και δίνοντας προτεραιότ­ητα στον διάλογο».

Το πρόγραμμα Πομπέο

Αύριο τα μεσάνυχτα επισκέπτετ­αι την Ελλάδα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος θα προσγειωθε­ί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να συναντηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκ­η ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί το ψηφιακό κέντρο τεχνολογία­ς και καινοτομία­ς της Pfizer καθώς και το αμερικανικ­ό κολέγιο Ανατόλια. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Μ. Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος Θεσσαλονίκ­ης και να ξεναγηθεί από μέλη της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας. Μετά τη Θεσσαλονίκ­η ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, και θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πατρογονικ­ή οικεία του πρωθυπουργ­ού στα Χανιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια «για να ανανεώσουν την κοινή δέσμευση Ελλάδας - ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν υπό το βλέμμα του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν υπό το βλέμμα του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece