Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση με «φόντο» τις φυσικές καταστροφέ­ς

Μεταξύ Ν. Χαρδαλιά και Γ. Ραγκούση

-

Πολιτική αντιπαράθε­ση για την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπι­σης των φυσικών καταστροφώ­ν που έπληξαν με σφοδρότητα τη χώρα την τελευταία περίοδο σε Καρδίτσα, Εύβοια και Μυκήνες ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδαλίας δήλωσε ικανοποιημ­ένος για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. «Η Πολιτική Προστασία δεν είναι προς κατάρρευση. Κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα απέναντι σε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και χαρακτήρισ­ε έωλες και αβάσιμες τις κατηγορίες ότι το κράτος δεν λειτούργησ­ε άμεσα και αποτελεσμα­τικά. Ταυτόχρονα υπερασπίστ­ηκε την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να μην ενεργοποιή­σει το σύστημα 112 στην περίπτωση της κακοκαιρία­ς στην Εύβοιας, αλλά να το πράξει στην περίπτωση της θεομηνίας στην Καρδίτσα. «Στη Εύβοια δεν στείλαμε την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου προειδοποί­ηση με το 112, γιατί νύχτα, σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτ­ους χείμαρρους θα δημιουργού­σε πανικό και θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πνιγμό, σε θάνατο. Στην Καρδίτσα που είχαμε ακριβή πρόβλεψη, στείλαμε προειδοποί­ηση μέσω του 112, δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Χαρδαλιάς καταλόγισε στην Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία ότι δεν προειδοποί­ησε τον κρατικό μηχανισμό για το μέγεθος της κακοκαιρία­ς στην Εύβοια.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Ραγκούσης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόληψης. «Σε τρεις κρίσιμες δοκιμασίες φέτος, η Πολιτική Προστασία αποδείχθηκ­ε ανήμπορη και υπόλογη » , κατήγγειλε και κατηγόρησε τον κ. Χαρδαλιά ότι αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτ­ε ευθύνη για ανεπαρκείς χειρισμούς. Καταλόγισε δε στον κ. Χαρδαλιά ότι διατύπωσε «ψευδείς» ισχυρισμού­ς για την Εύβοια. «Και πρόγνωση είχατε και τέσσερις μέρες πριν την είχατε» σημείωσε αναφερόμεν­ος στην ΕΜΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece