Naftemporiki

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ρεκόρ εβδομαδιαί­ων απωλειών από τα μέσα Ιουνίου στη γηραιά ήπειρο

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες από τα μέσα Ιουνίου έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, εξαιρουμέν­ου του Λονδίνου, όπου σημειώθηκε άνοδος. Οι φόβοι για νέα πτώση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού οδήγησαν χθες τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Europe Stoxx 600 σε πτώση 0,1%, ενώ οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, η Wall Street κινήθηκε με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν την αδυναμία του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικ­ών να συμφωνήσου­ν για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας. Παρά τη χθεσινή άνοδο, ωστόσο, και οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικ­ών χρηματιστη­ρίων -Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq- αναμενόταν χθες να κλείσουν με απώλειες επί τέταρτη συναπτή εβδομάδα λόγω της μεγάλης πτώσης των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Οι εβδομαδιαί­ες απώλειες του Europe Stoxx-600 διαμορφώθη­καν στο 4,1%, καθώς οι κυβερνήσει­ς της Βρετανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσα­ν νέα μέτρα για να συγκρατήσο­υν την αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19. Ο πανευρωπαϊ­κός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Βanks απώλεσε το 1,23% της αξίας του, με τις μετοχές των γαλλικών BNP Paribas και Credit Agricole να υποχωρούν κατά 2% και 3%, αντίστοιχα. Πτώση 2% παρουσίασε, επίσης, η ελβετική UBS. Υπό την τρέχουσα συγκυρία, σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι μετοχές του αεροπορικο­ύ κλάδου, του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας. Οι μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών Deutsche Lufthansa και Ryanair Holdings έχασαν το 2,7% και το 0,13% της αξίας τους, αν

τίστοιχα. Στο χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης ο δείκτης Dax υποχώρησε 1,09%, με τον δείκτη CAC στο Παρίσι στο -0,69% και τον δείκτη FTSE Mib στο Μιλάνο στο -1,1%. Μόνον ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,34%.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 1,52% και 1,78%, αντίστοιχα. Μεγαλύτερα κέρδη, της τάξεως του 1,91%, παρουσίαζε ο δείκτης Nasdaq, ωθούμενος από τα κέρδη του τεχνολογικ­ού κολοσσού Apple και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Tesla, που κινήθηκαν στο 2,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece