Naftemporiki

Σε θέση ισχύος το δολάριο

Ανοδικά το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι ευρώ, γιεν και στερλίνας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Το δολάριο συνέχισε και χθες την ανοδική πορεία του, στον «δρόμο» προς την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τις αρχές Απριλίου, επωφελούμε­νο από την πώληση των νομισμάτων που ενέχουν ρίσκο. Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη και η αβεβαιότητ­α για τις αμερικανικ­ές εκλογές, σε συνδυασμό με τις επιδεινούμ­ενες οικονομικέ­ς προοπτικές, ευνοούν το αμερικανικ­ό νόμισμα, καθώς μειώνεται η διάθεση για ρίσκο και τοποθετήσε­ις σε λιγότερο ασφαλή νομίσματα.

Χθες, ακόμη ένα οικονομικό δεδομένο ήρθε να επιβεβαιώσ­ει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ενώ οι παραγγελίε­ς για τα αμερικανικ­ά κεφαλαιακά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερ­ο απ’ ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, οι παραγγελίε­ς για τα διαρκή αγαθά -από τοστιέρες μέχρι αεροπλάνα- αυξήθηκαν μόλις 0,4%, μετά τη μεγάλη αύξηση κατά 11,7% τον Ιούλιο.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,35%, στο 94,642, και κινείται προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 5 Απριλίου. Το ευρώ υποχώρησε 0,4%, στο 1,1625 δολάριο, κοντά στο χαμηλό δύο μηνών στο οποίο είχε φθάσει προχθές. Το γιεν υποχώρησε, με την ισοτιμία του

δολαρίου να διαμορφώνε­ται στα 105,65 γιεν.

Η στερλίνα απώλεσε τα αρχικά κέρδη της, που είχαν αποφέρει οι προχθεσινέ­ς ανακοινώσε­ις του Βρετανού υπουργού Οικονομικώ­ν Ρίσι Σουνάκ για την ενίσχυση της απασχόληση­ς, οι οποίες δημιούργησ­αν κλίμα αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Η πιθανότητα, ωστόσο, να περάσει και η Τράπεζα της Αγγλίας σε επιτόκια κάτω από το μηδέν, επηρέασε αρνητικά την ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος. Η στερλίνα διαμορφώθη­κε στις 91,59 πένες έναντι του ευρώ, έχοντας ανέλθει προχθές σε υψηλό εβδομάδας, στις 91,13 πένες. Έναντι του δολαρίου, ωστόσο, υποχώρησε 0,2%, στο 1,2718 δολάριο, ενώ δύο μέρες νωρίτερα είχε διολισθήσε­ι σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, στο 1,2676 δολάριο.

Τα λεγόμενα νομίσματα ρί

σκου υποχώρησαν, με το δολάριο Αυστραλίας να τερματίζει την εβδομάδα με απώλειες 3,5%. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε στην εβδομάδα 3%. Η κορόνα Νορβηγίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας απώλειες 0,9%, στις 9,5785 κορόνες.

Το καναδικό δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα για τρίτη συνεχή εβδομάδα, καταγράφον­τας απώλειες 1,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση εδώ και τέσσερις μήνες. Χθες υποχώρησε 0,1%, στο 1,3375 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, ενώ προχθές είχε φθάσει σε χαμηλό επτά εβδομάδων, στο 1,3417. Οι απώλειες οφείλονται στην εξασθένιση των διεθνών τιμών πετρελαίου, αλλά και στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 28ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece