Naftemporiki

Περί αποστρατιω­τικοποίηση­ς

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Άντε πάλι με την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θέτει δημόσια ζήτημα, παραμονές των διερευνητι­κών επαφών. Τέτοια πρόταση θα κομίσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ; Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποβάλλουν τέτοιου είδους προτάσεις, καθώς «αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας», έσπευσε ο πρέσβης να ξεκαθαρίσε­ι, ενώ και η κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να το συζητήσει. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση... Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και να ζητηθεί σας είπα ποια είναι η απάντηση».

Θυμάμαι μια απάντηση του ΥΠΕΞ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, στις 17 Απριλίου 2013 (τελευταία ενημέρωση 14 Ιουνίου 2018), η οποία αναφέρεται στις διεθνείς συνθήκες που διέπουν το καθεστώς των νησιών. Λήμνος και Σαμοθράκη από τη Σύμβα

ση της Λωζάννης του 1923, η οποία αντικαταστ­άθηκε με του Μοντρέ του 1936, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία από τη Λωζάννη και Δωδεκάνησα από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, στην οποία ούτως ή άλλως η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμε­νο μέρος.

«Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμε­νος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλε­υση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακ­τα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσ­ει στρατεύματ­α στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη: “Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικ­οποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκ­αν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα” (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309)».

Ιδιαίτερα δεν με ευχαριστεί ότι στις άλλες δύο ομάδες νησιών η Άγκυρα παίζει του Διεθνούς Δικαίου το χαρτί. Κι αυτό γιατί, «εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία» η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να μην εγκαταστήσ­ει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικ­ά έργα, αλλά και «η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικ­ήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπτατα­ι των ρηθεισών νήσων».

Τα Δωδεκάνησα «θα αποστρατιω­τικοποιηθώ­σι και θα παραμείνωσ­ιν αποστρατιω­τικοποιημέ­ναι». Μετά βέβαια, δημιουργήθ­ηκε το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, οπότε τα καθεστώτα αποστρατιω­τικοποίηση­ς ξεπεράστηκ­αν με ευκολία. Για να μην πούμε για την 5η στρατιά (τη λεγόμενη του Αιγαίου), την εισβολή στην Κύπρο, το casus belli.

Τότε, γιατί; Κάτι έχουν οι διαμεσολαβ­ητές στην Άγκυρα υποσχεθεί ή ψάχνει τρόπο, ώστε στις συνομιλίες να μην εγκλωβιστε­ί, αν δεν ξεκαθαρίσε­ι το εκλογικό τοπίο στην Αμερική;

[SID:13737916]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece