Naftemporiki

«Ναι» από Ε.Ε. στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσε­ων

Σύμφωνη η Κομισιόν με το ελληνικό σχέδιο επιχορηγήσ­εων 1,5 δισ. για ρευστότητα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΚομισιόν ενέκρινε χθες το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η χθεσινή απόφαση βασίζεται στο Προσωρινό Πλαίσιο που υιοθέτησε η Κομισιόν την άνοιξη, επιτρέποντ­ας κατ' εξαίρεση την παροχή στήριξης σε επιχειρήσε­ις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενο­υς, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτει τις παρακάτω 12 ελληνικές γεωγραφικέ­ς περιοχές: Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησ­ος, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

Η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσ­εων για κεφάλαιο κίνησης ως ποσοστό των δαπανών που πραγματοπο­ίησαν οι δικαιούχοι το 2019. Το μέγιστο ποσοστό των επιδοτούμε­νων δαπανών της εταιρείας είναι 50%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σκοπός του προγράμματ­ος είναι να υποστηρίξε­ι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν μια ξαφνική έλλειψη ρευστότητα­ς λόγω της επι

δημίας του κορονοϊού. Το σύστημα θα είναι ανοικτό σε όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις, εκτός από εκείνες που δραστηριοπ­οιούνται: 1) στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, 2) στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμ­βανομένης αλιείας-υδατοκαλλι­έργειας, 3) σε συμβάσεις αδειοδότησ­ης δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς για εμπορικά

σήματα, και 4) υπεράκτιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Έως 800.000 ευρώ ανά εταιρεία

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζοντ­αι στο Προσωρινό Πλαίσιο. Συγκεκριμέ­να, η συνολική ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά εταιρεία, όπως προβλέπετα­ι από το Προσωρινό Πλαίσιο.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάστα­ση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους-μέλους.

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις θεωρούνται εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενο­υς και έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίησ­η του αρχικού πλαισίου η Επιτροπή επιτρέπει τη στήριξη και επιχειρήσε­ων που ήταν προβληματι­κές την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το μέτρο δεν θα ισχύσει αν οι εν λόγω επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε διαδικασία αφερεγγυότ­ητας, έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί ή υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρω­σης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

 ??  ?? Αναγκαίο και κατάλληλο χαρακτήρισ­ε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων μέσω επιχορηγήσ­εων 1,5 δισ. ευρώ.
Αναγκαίο και κατάλληλο χαρακτήρισ­ε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων μέσω επιχορηγήσ­εων 1,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece