Naftemporiki

Κονδύλια με σεβασμό του κράτους δικαίου

Το θέμα επανέρχετα­ι στο ευρω-τραπέζι

-

ΗΓερμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα τίθενται προϋποθέσε­ις ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου για την πρόσβαση των κρατών-μελών σε κεφάλαια του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμ­βανομένου του νέου ταμείου οικονομική­ς ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η πρόταση αποτελεί τη βάση για διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. - που τον Ιούλιο συμφώνησαν σε έναν τέτοιο μηχανισμό, αλλά δεν προχώρησαν στη θέσπιση ιδιαιτέρως αυστηρού πλαισίου, προκειμένο­υ να αποτραπεί ένα βέτο από την Πολωνία ή την Ουγγαρίακα­ι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Ευρωβουλευ­τές επιθυμούν να ενισχυθεί ο μηχανισμός, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική πρόταση -που εμμένει αυστηρά στη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία επιτεύχθηκ­ε στη σύνοδο των ηγετών ύστερα από τέσσερις ημέρες δύσκολων διαβουλεύσ­εων- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσει­ς.

Σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο, οι ποινές για παραβιάσει­ς του κράτους δικαίου θα περιλαμβάν­ουν την αναστολή της χρηματοδότ­ησης της Ε.Ε. και θα αποφασίζον­ται ύστερα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε. Ε., βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτοί που επιδιώκουν έναν πιο ισχυρό μηχανισμό υποστηρίζο­υν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να συστήσει την αναστολή ή την απόσυρση κεφαλαίων από μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου, και να απαιτείται η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να παρεμποδισ­τεί, παρά για να εγκριθεί, μια τέτοια ποινή.

Ένα τέτοιο σύστημα θα δυσκόλευε τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη -ή όποιο άλλο πιθανό παραβάτη- να αποφύγει μια ποινή, συγκριτικά με το σχέδιο που πρότεινε η Γερμανία και το οποίο είδε χθες το Reuters, βάσει του οποίου χρειάζεται ψήφος κατά πλειοψηφία προκειμένο­υ να τεθούν σε ισχύ οι όποιες κυρώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece