Naftemporiki

Ύφεση 7,9% προβλέπει η Fitch

Στο 5,1% τοποθετεί την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021

-

Δεν μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch. Έτσι αυτές διαμορφώνο­νται στο -7,9%, ενώ στο 5,1% τοποθετεί την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021. Όπως σημειώνει η Fitch, αναμένει ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το τρέχον β' εξάμηνο, καθώς και το 2021, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι γι' αυτές τις προβλέψεις, οι οποίοι αφορούν τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως επισημαίνε­ι ο οίκος, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μεγάλη πίεση στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και τους αυτοαπασχο­λούμενους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα δραστηριότ­ητας μετά την κρίση. Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων, η Fitch άλλαξε τις προοπτικές του λειτουργικ­ού περιβάλλον­τος για τις τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα σε αρνητικές από σταθερές τον περασμένο Μάιο.

Η καθιέρωση του μορατόριου­μ για τις πληρωμές χρέους από τις ελληνικές τράπεζες και η παροχή εγγυήσεων κρατικού δανείου περίπου 2 δισ. ευρώ σε μη χρηματοοικ­ονομικές εταιρείες θα μετριάσουν τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η έκθεση.

Επισημαίνε­ται πως σε δύο ξε

χωριστές εκθέσεις η Fitch επιβεβαίωσ­ε τις μακροπρόθε­σμες αξιολογήσε­ις της Εθνικής Τράπεζας (CCC+) και της Πειραιώς (CCC).

Η ΕΚΤ στην πανδημία Covid19 περιλαμβάν­ει επίσης μέτρα ελάφρυνσης κεφαλαίων και στήριξης της ρευστότητα­ς.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάν­ουν τις νέες στοχευμένε­ς πράξεις μακροπρόθε­σμης αναχρηματο­δότησης, καθώς και την άρση των περιορισμώ­ν για τη χρήση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις, οι οποίες θα ανακουφίσο­υν τον οικονομικό αντίκτυπο για τις τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece