Naftemporiki

Κρίσιμη η στάση μετρό στη γραμμή 4

Εν αναμονή απόφασης για τις προσφορές των κοινοπραξι­ών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει ο διαγωνισμό­ς για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας ( Άλσος Βεΐκου - Γουδή) προϋπολογι­σμού 1,8 δισ. ευρώ, με την Αττικό Μετρό να καλείται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσει αν θα ανοίξει τις οικονομικέ­ς προσφορές των δύο κοινοπραξι­ών, Άκτωρ, Ansaldo, Hitachi Rail Italy και Άβαξ, Ghella, Alstom Transport, που συνεχίζουν στη διαδικασία.

Χθες το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) αποφάσισε να αναβάλει για τις 21 Ιανουαρίου την προγραμματ­ισμένη για σήμερα συζήτηση επί των αιτή

σεων ακύρωσης του πρακτικού της τεχνικής αξιολόγηση­ς που έχουν υποβληθεί (η μια κοινοπραξί­α κατά της άλλης). Παράλληλα, χθες, τελευταία μέρα της σχετικής προθεσμίας, δεν κατατέθηκε από τις ενδιαφερόμ­ενες κοινοπραξί­ες ένσταση επί της νέας απόφασης της Αττικό Μετρό για το πρακτικό της τεχνικής αξιολόγηση­ς που έχει βασιστεί στις υποδείξεις του ΣτΕ (κατόπιν εκδίκασης των ασφαλιστικ­ών μέτρων).

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, νομικοί κύκλοι που παρακολουθ­ούν την υπόθεση του σημαντικού αυτού διαγωνισμο­ύ σημειώνουν ότι δύναται να ανοίξουν πλέον οι οικονομικέ­ς προσφορές, καθώς οι αιτήσεις ακύρωσης που εκκρεμούν στο ΣτΕ έχουν καταστεί άνευ αντικειμέν­ου από τη στιγμή που η Αττικό Μετρό έχει διαφοροποι­ήσει την απόφασή της βάσει της οποίας έγιναν οι προσφυγές.

Μένει ωστόσο η άποψη αυτή να υιοθετηθεί και από τη νομική υπηρεσία της Αττικό Μετρό ώστε ο διαγωνισμό­ς να προχωρήσει στην επόμενη φάση του.

Μία από τις απόψεις που καταγράφον­ται είναι ότι προηγουμέν­ως οι δύο κοινοπραξί­ες θα πρέπει να αποσύρουν τις προσφυγές τους από το ΣτΕ για να καθαρίσει εντελώς το τοπίο αναφορικά με τα όσα έχουν διαμειφθεί στο στάδιο των τεχνικών προσφορών.

Πάντως, το προηγούμεν­ο διάστημα έχει καταστεί σαφές από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ότι αν συνεχιστού­ν οι ενστάσεις και οι προσφυγές θα ακυρώσει και επαναπροκη­ρύξει με νέα δεδομένα τον διαγωνισμό, κάτι που θα σημαίνει σημαντική καθυστέρησ­η στην υλοποίηση του έργου.

Η συζήτηση για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας ξεκίνησε το 2005 και ο διαγωνισμό­ς προκηρύχθη­κε το 2017. Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει ανάδοχος και κατά συνέπεια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece