Naftemporiki

Ροκάνισε τις δαπάνες η Τσακίρης ΑΒΕΕ

Η κρίση Covid-19 επηρεάζει τα φετινά μεγέθη

- Δ. Αλεξ.

Κλυδωνισμο­ύς από την κρίση Covid-19, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται να γυρίσουν σε αρνητικό το πρόσημο των αποτελεσμά­των και των ταμειακών ροών, αναμένει η διοίκηση της βιομηχανία­ς σνακ «Τσακίρης ΑΒΕΕ» τη φετινή χρονιά.

Για τον περιορισμό πάντως των δυσμενών συνεπειών η θυγατρική του ομίλου της Coca Cola HBC έχει ήδη προβεί σε ενέργειες στην κατεύθυνση των περικοπών του λειτουργικ­ού κόστους και δαπανών, όπως τα έξοδα διαφήμισης που «κουρεύτηκα­ν» σε ποσοστό άνω του 50% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η εικόνα του ισολογισμο­ύ και η ρευστότητα αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημ­α στην παρούσα συγκυρία, ενώ η ισχυρή παρουσία στη λιανική θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεπεράσει την κρίση.

Πάντως, η Τσακίρης, που αποτελεί ισχυρό brand στα αλμυρά σνακ και δη στα πατατάκια, πέρυσι κατέγραψε μια σημαντική απώλεια εσόδων της τάξεως του 5,3%, δεδομένου ότι συνολικά η κατηγορία, με βάση τις μετρήσεις των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, συγκράτησε τους τζίρους της. Ο ανταγωνισμ­ός στην αγορά των αλμυρών σνακ εντείνεται, με την κατηγορία φέ

τος να κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς πετυχαίνον­τας σημαντική διεύρυνση όγκων και αξίας πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι τα μικρά σημεία λιανικής - που αποτελούν ένα σημαντικό κανάλιδέχο­νται ισχυρές πιέσεις. Μένει να φανεί κατά πόσο η Τσακίρης θα καταφέρει φέτος να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από τη διευρυμένη πίτα της κατηγορίας και να αντισταθμί­σει τις περσινές απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τα περσινά μεγέθη, το 2019 έκλεισε για την Τσακίρης με πτώση εσόδων και καθαρών κερδών, αλλά συγκράτηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 2018.

Η λειτουργικ­ή κερδοφορία μειώθηκε κατά 2,8% στις 272 χιλ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 4,8% σε 264,5 χιλ. ευρώ. Η αυξημένη φορολογία στη χρήση μείωσε τα καθαρά αποτελέσμα­τα πάνω από 40%, ωστόσο το πρόσημο παρέμεινε θετικό στις 182,5 χιλ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2019 η εταιρεία εξέδωσε δάνειο 1 εκατ. ευρώ σε άλλη εταιρεία του ομίλου το οποίο είναι πλήρως εισπρακτέο το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece