Naftemporiki

33 στο σκαμνί για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

Πληθώρα κατηγοριών εναντίον μελών ΜΚΟ

-

Δικογραφία κατά 33 μελών Μη Κυβερνητικ­ών Οργανώσεων που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα σχηματίστη­κε από την ελληνική δικαιοσύνη με την κατηγορία της διευκόλυνσ­ης δικτύου διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στα 33 μέλη των ΜΚΟ καθώς και σε άλλα δύο άτομα απαγγέλθηκ­ε πληθώρα κατηγοριών, που περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματικ­ή οργάνωση, την κατασκοπία, την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευ­σης. Οι 33 είναι μέλη τεσσάρων ΜΚΟ, ενώ αντίστοιχε­ς κατηγορίες απαγγέλθηκ­αν σε δύο άτομα που δραστηριοπ­οιούνται στο προσφυγικό/μεταναστευ­τικό. Και οι 35 είναι αλλοδαποί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Λέσβου «οι εμπλεκόμεν­οι, με πρόσχημα την ανθρωπιστι­κή δράση, παρείχαν

σε προερχόμεν­ες από την Τουρκία προσφυγικέ­ς ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίε­ς και στοιχεία εμπιστευτι­κού χαρακτήρα. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν, της Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας καθώς και των Διευθύνσεω­ν Διαχείριση­ς και Ανάλυσης Πληροφοριώ­ν, Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολ­ογικών Ερευνών.

Σχολιάζοντ­ας το θέμα ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση». «Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστι­κά σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μηταράκης, διαβεβαιών­οντας ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζετ­αι με πολλές οργανώσεις «που έχουν συμβάλει στην αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece