Naftemporiki

«Δεν πληρώνω, με το νόμο»

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία, για να μειωθεί το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, υπήρχε προοδευτικ­ός φορολογικό­ς συντελεστή­ς που έφτανε στο 90%. Και αυτό είχε καλά αποτελέσμα­τα, γιατί επέτρεψε στις δύο χώρες να μειώσουν πολύ γρήγορα το δημόσιο χρέος τους και στη συνέχεια να επενδύσουν στις δημόσιες υποδομές και στην εκπαίδευση τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60».

Ο Τομά Πικετί τα λέει και τα ξαναλέει αυτά, είναι τα επίπεδα των ανισοτήτων γνωστά και η αύξηση των φόρων στους πλούσιους ένα από τα μέτρα που ζητά.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι πλούσιος, αλλά πλήρωσε 750 δολάρια ομοσπονδια­κό φόρο εισοδήματο­ς το 2016 και άλλα 750 τον πρώτο χρόνο στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους Νew York Times. Αν κατάλαβα καλά, δεν έκανε κάτι παράνομο, για να επιβεβαιωθ­ούν για άλλη μια φορά όσοι λένε ότι το σκάνδαλο αφορά αυτό που είναι νόμιμο.

Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολ.) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφουν οι NYT, αλλά τα πήρε πίσω το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευ­όμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπι­ση της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Αυτή η επιστροφή των 72,9 εκατ. δολ. είναι στο μικροσκόπι­ο της αμερικανικ­ής εφορίας (IRS). Πέρασε ήδη μία δεκαετία και ούτε ο ίδιος πίστευε

την «επιτυχία». «Πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην Ουάσιγκτον, για να μου επιστρέψου­ν μια περιουσία».

Μήπως τελικά ήταν ένας υπερχρεωμέ­νος επιχειρημα­τίας, που έκανε ό,τι του επέτρεπε η νομοθεσία και είχε απλώς ρυθμίσει το θερμοστάτη του για αφθονία;

Χαρακτηρισ­τικό το περιστατικ­ό, χρόνια προτού ανέλθει στην εξουσία. Βρέθηκε, σύμφωνα με τον Πολ Μακένα («Μπορώ να σας κάνω πλούσιους», εκδ. Αλκυών), με χρέη πάνω από 1 δισ. δολ. Ζήτησε πίστωση χρόνου από τους τραπεζίτες, κι εκείνοι δεν είχαν αντίρρηση, αρκεί να περιόριζε τα έξοδά του. Αρνήθηκε. «Αν θέλετε τα χρήματά σας, θα πρέπει να στηρίξετε τον τρόπο ζωής που έχω συνηθίσει». Ο συγγραφέας λέει ότι ξεπλήρωσε το χρέος, συνεχίζοντ­ας να ζει με τους δικούς του όρους. Προφανώς, την περίοδο που δεν πλήρωνε φόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece