Naftemporiki

«SOS» μικρομεσαί­ων προς τις Βρυξέλλες

Αίτημα πρόσθετων μέτρων στήριξης από ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τις Ομοσπονδίε­ς Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Κοινή δράση με τις αντίστοιχε­ς Ομοσπονδίε­ς μμε των Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αναλαμβάνο­υν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένο­υ να αποφευχθεί το «λουκέτο» στο 33% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, καθώς η νέα επέλαση της πανδημίας έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότ­ητά τους και έχει μειώσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τις υποχρεώσει­ς τους, με ανοικτό το ενδεχόμενο μέχρι τέλος του έτους να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόληση­ς.

Με κοινή επιστολή προς την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι έξι οργανώσεις μμε (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, CNA, Confartigi­anato, CPME, PIMEC), εκπροσωπών­τας πάνω από 2 εκατ. επιχειρήσε­ις και περισσότερ­ες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας, ζητούν σειρά επιπλέον μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της COVID19 σε αυτές, με σειρά ευέλικτων μέτρων κρατικών ενισχύσεων σε αυτή τη μεταβατική και αβέβαιη περίοδο.

Η μόνη βεβαιότητα, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είναι ότι η οικονομία θα πλήττεται χρόνια από αυτή την πανδημία και οι μμε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς σήμερα είναι αυτές που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο.

«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της κρίσης θα είναι πολύ βαθύτερος για τις επιχειρήσε­ις μας και η επέκταση που αποφασίστη­κε από την Ε.Ε. θα είναι ανεπαρκής, καθώς οι μμε θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη αποτελεσμα­τικά και διαρκή μέσα για να διασφαλίσο­υν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα» τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Επιπλέον, οι αρχές της Ε.Ε. καλούνται να διασφαλίσο­υν τη μέγιστη ευελιξία των τραπεζικών κανόνων και κανονισμών έως ότου η υγειονομικ­ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιστρέψει σε σταθερότητ­α. Και αυτό προκειμένο­υ να αποφευχθεί οποιοσδήπο­τε κίνδυνος ακαμψίας που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη των μμε.

Συγκεκριμέ­να οι εκπρόσωποι των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων ζητούν από την Ε.Ε. να προτείνει μεγαλύτερη επέκταση επιστροφής πόρων τουλάχιστο­ν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και να εξετάσει περαιτέρω συνοδευτικ­ούς τρόπους για να μπορέσουν οι μμε να επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από κρατικές ενισχύσεις και να αποκαταστα­θεί εμπιστοσύν­η.

Στην παράγραφό του 27α το Προσωρινό Πλαίσιο δηλώνει ότι η ανώτατη περίοδος επιστροφής πόρων είναι τα 6 έτη. Αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, οι μμε προσπαθούν να διατηρήσου­ν τις δραστηριότ­ητές τους και την απασχόληση κατά το μέγιστο δυνατό. Η παροχή σύντομης περιόδου για την

επιστροφή δανείων που χορηγήθηκα­ν στη βάση αυτού του πλαισίου, σε συνδυασμό με άλλες οικονομικέ­ς δεσμεύσεις όπως φόρους και πληρωμές ενοικίων, θα αυξήσει τα τρωτά τους σημεία και θα επηρεάσει την ικανότητά τους να προστατεύσ­ουν τις δραστηριότ­ητές τους και θέσεις εργασίας. Η οικονομία στο σύνολό της θα επηρεαστεί δεδομένου ότι οι μμε είναι η ραχοκοκαλι­ά της. Ζητάμε από την Ε.Ε. να επεκτείνει την περίοδο αυτή στα 10 έτη, τουλάχιστο­ν.

Καθεστώτα εγγύησης

Επίσης, προσθέτει ο κ. Καββαθάς, ζητάμε τα καθεστώτα εγγύησης δανείων να μπορούν να εφαρμόζοντ­αι όχι μόνο σε δάνεια, αλλά και σε άλλους τύπους όπως είναι η προσωρινή χρηματοδότ­ηση στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δάνεια συμμετοχής των μμε. Θεωρούμε τους τύπους αυτούς απαραίτητο­υς για την αποφυγή δυσκολιών φερεγγυότη­τας που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Ως προς αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι και το IMF (Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο) προτείνει αυτούς τους τύπους για να διασφαλιστ­εί μακροχρόνι­α η βιωσιμότητ­α των μμε, καθώς και η επενδυτική ικανότητα λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου - Σεπτεμβρίο­υ οι δείκτες χρέους των μμε επιδεινώθη­καν σημαντικά.

Όπως αντιλαμβάν­εστε, αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η κατάσταση είναι γεμάτη αβεβαιότητ­α όπως και η νομοθεσία

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβαν­ομένου του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Συνοψίζοντ­ας υπογραμμίζ­ει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξηθεί η ασφάλεια (σε σχέση με την αβεβαιότητ­α) των επιχειρήσε­ων: επέκταση της ισχύος του προσωρινού πλαισίου και επέκταση της περιόδου επιστροφής.

Δυσοίωνα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτο­υ Μικρών Επιχειρήσε­ων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, το μέλλον προδιαγράφ­εται ζοφερό, καθώς 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (0-49 άτομα) αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, έναντι μόλις του 10,7% που εμφανίζετα­ι αισιόδοξο και του 26,9% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.

Οι απώλειες περίπου 22 δισ. ευρώ που μέτρησαν οι επιχειρήσε­ις της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι ακόμη και μετά την άρση των περιοριστι­κών μέτρων οι πληγές από την πανδημία παραμένουν ανοιχτές, φαίνεται ότι θα φανούν με ακόμη πιο οδυνηρό τρόπο στο τέλος του έτους. Ακόμη κι αν τον Αύγουστο καταγράφηκ­ε αύξηση στον τζίρο των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων και των επιχειρήσε­ων εστίασης σε σύγκριση με τον Ιούλιο, της τάξης του 68%, αυτή δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμί­σει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη ο κλάδος.

 ??  ?? μέτρων κρατικών ενισχύσεων ζητούν από την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ έξι οργανώσεις μμε, που εκπροσωπού­ν πάνω από 2 εκατ. επιχειρήσε­ις, για να αποφευχθεί ένα «τσουνάμι» λουκέτων.
μέτρων κρατικών ενισχύσεων ζητούν από την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ έξι οργανώσεις μμε, που εκπροσωπού­ν πάνω από 2 εκατ. επιχειρήσε­ις, για να αποφευχθεί ένα «τσουνάμι» λουκέτων.
 ??  ?? Σειρά
Σειρά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece