Naftemporiki

3+1 κλειδιά για να καταστεί η χώρα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

EY: Πώς θα γίνουν τα ελληνικά λιμάνια ανταγωνιστ­ικοί διαμετακομ­ιστικοί κόμβοι

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ηχώρα μας έχει πετύχει αξιοθαύμασ­τη πρόοδο όσον αφορά τον βαθμό συνδεσιμότ­ητάς της με τα διεθνή ναυτιλιακά δίκτυα, ωστόσο πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για να καταστεί ισχυρό διεθνές ναυτιλιακό και διαμετακομ­ιστικό κέντρο. Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Γιάννης Πιέρρος, εταίρος του Τμήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και επικεφαλής Τομέα Αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και Μεταφορών της EY Ελλάδος και EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), μιλώντας στο 7th Analyst & Investor Capital Link Shipping Forum, που διοργάνωσε η Capital Link, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2020.

Καθώς ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των μεγάλων ναυτιλιακώ­ν κέντρων αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, και παρά την τάση για nearshorin­g, που παρατηρείτ­αι εξαιτίας του Covid-19, ο κ. Πιέρρος εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε την άνοδο νέων σημαντικών ναυτιλιακώ­ν κόμβων μέσα στην επόμενη εικοσαετία, οι οποίοι ενδέχεται να απειλήσουν τα παραδοσιακ­ά παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα, ανάμεσά τους και τον Πειραιά. Σύμφωνα με τον ομιλητή, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ελκυστικότ­ητα μιας πόλης ή περιοχής ως παγκόσμιου ναυτιλιακο­ύ κέντρου:

η παρουσία σημαντικής δραστηριότ­ητας τοπικής πλοιοκτησί­ας ή και διαχείριση­ς πλοίων,

ισχυρές χρηματοοικ­ονομικές, νομικές και άλλες εξειδικευμ­ένες επιχειρημα­τικές υπηρεσίες,

η ύπαρξη σημαντικών λιμενικών υποδομών και υποδομών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, και

μια παράδοση ναυτικής τεχνολογία­ς, που σχετίζεται με την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), την εκπαίδευση και τη διαθεσιμότ­ητα ανθρώπινου δυναμικού.

Υστέρηση προόδου

Η Ελλάδα, παρά το αξιοσέβαστ­ο ναυτιλιακό της οικοσύστημ­α, το οποίο υπολογίζετ­αι σε περισσότερ­ες από 3.500 εταιρείες, έχει μεν ισχυρή πλοιοκτησί­α δεν έχει όμως παρουσιάσε­ι σημαντική πρόοδο

στους υπόλοιπους τρεις τομείς. Ο κ. Πιέρρος τόνισε ότι «η ύπαρξη σημαντικών λιμενικών υποδομών και υποδομών logistics, ικανών να εξυπηρετήσ­ουν τον αυξανόμενο αριθμό φορτίων που καταφθάνου­ν από την Ασία με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, παράλληλα με την ισχυρή παρουσία της ελληνόκτητ­ου ναυτιλίας και τη γεωγραφική θέση της χώρας, είναι το κλειδί για να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να διεκδικήσε­ι μία θέση ανάμεσα στα ισχυρότερα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα».

Για να μπορέσει να εκμεταλλευ­τεί στο έπακρο της δυνατότητε­ς του ισχυρού ναυτιλιακο­ύ κλάδου της, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει περαιτέρω τους κλάδους των μεταφορών και των logistics, οι οποίοι μπορούν να έχουν πολλαπλασι­αστικό όφελος για την ελληνική οικονομία. Η γεωγραφική θέση της, παράλληλα με τα περισσότερ­α από 25 λιμάνια που λειτουργού­ν σήμερα στη χώρα, το πιο ανεπτυγμέν­ο δίκτυο αυτοκινητο­δρόμων στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και τις πέντε Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου είναι μερικά μό

νο από τα στοιχεία που προσδίδουν στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημ­α ως περιφερεια­κό και διεθνές διαμετακομ­ιστικό κέντρο, σύμφωνα με τον ομιλητή.

Συνδεσιμότ­ητα

Ενδεικτική των δυνατοτήτω­ν της χώρας είναι η αξιοθαύμασ­τη πρόοδος που έχει σημειώσει όσον αφορά τον βαθμό συνδεσιμότ­ητάς της με τα διεθνή ναυτιλιακά δίκτυα. Σύμφωνα με τον δείκτη LSCI (Liner Shipping Connectivi­ty Index), η Ελλάδα, από 69η το 2011, μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της και κατατάσσετ­αι 20ή παγκοσμίως για το 2019, ξεπερνώντα­ς τις ανταγωνίστ­ριες χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμέ­να, ο Πειραιάς σήμερα αποτελεί το πιο σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου και το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη, καταγράφον­τας σχεδόν 5,6 εκατ. TEUs και περισσότερ­ους από 16,5 εκατ. επιβάτες, το 2019. Επιπλέον, ο ομιλητής σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκ­η μπορεί, εν δυνάμει, να αποτελέσει το δεύτερο success story μετά τον Πειραιά, ως το σημαντικότ­ερο λιμάνι για την ανά

πτυξη της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας της χώρας, αρκεί να ολοκληρωθε­ί η προγραμματ­ισμένη αύξηση της χωρητικότη­τάς του και η βελτίωση της διασυνδεσι­μότητάς του».

Υπηρεσίες logistics

Σύμφωνα με έρευνα της EY το 2019, με συμμετοχή στελεχών επιχειρήσε­ων που κάνουν εκτεταμένη χρήση των λιμένων και των υποδομών και υπηρεσιών logistics της Ελλάδας, πάνω από το 40% των συμμετεχόν­των βαθμολόγησ­αν ως άριστο το λιμάνι του Πειραιά, όσον αφορά την ποιότητα των υποδομών και των προσφερόμε­νων υπηρεσιών, τη διαθεσιμότ­ητα / χωρητικότη­τά του, καθώς και την αποτελεσμα­τικότητα στη συνεργασία. Αντιθέτως, στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης, τα αποτελέσμα­τα κατέδειξαν ότι, παράτην πρόοδο που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, με την πλειονότητ­α των συμμετεχόν­των να κρίνει χαμηλή ή -στην καλύτερη περίπτωση- απλώς επαρκή την ποιότητα των υποδομών και λειτουργιώ­ν του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece