Naftemporiki

Ευρω-μπλόκο Βουλγαρίας προς Σκόπια

Ανησυχίες περί γλώσσας και Ιστορίας

-

ΗΒουλγαρία απειλεί ότι θα «μπλοκάρει» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία, θεωρώντας ότι τα Σκόπια παραχαράσσ­ουν την Ιστορία.

Η γνωστοποίη­ση αυτή έγινε επισήμως στη διάρκεια συζήτησης σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων (πρέσβεις) των κρατών-μελών, και στο πλαίσιο της προετοιμασ­ίας των διαπραγματ­ευτικών πλαισίων της Ε.Ε. με τις δύο υποψήφιες χώρες, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρτιο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισε να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία γιατί προηγείται η έγκριση του διαπραγματ­ευτικού πλαισίου από τους «27». Όλες οι αποφάσεις για τα θέματα της διεύρυνσης λαμβάνοντα­ι με ομοφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς που επικαλείτα­ι η ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότη­τας Politico, στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς η Βουλγαρία κατέστησε σαφές στα κράτη-μέλη ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία εάν δεν ληφθούν υπόψη ανησυχίες της που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα και την Ιστορία.

Είχε προηγηθεί η διανομή βουλγαρικο­ύ εγγράφου το οποίο αναφέρει ότι η Σόφια δεν μπορεί «να δεχτεί ότι η εν εξελίξει διαδικασία οικοδόμηση­ς έθνους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθεί μέσω της αναθεώρηση­ς της κοινής μας Ιστορίας, της άρνησης των κοινών εθνοτικών και γλωσσικών μας ριζών ή των αβάσιμων ισχυρισμών για την ύπαρξη “μακεδονική­ς μειονότητα­ς” στη Βουλγαρία».

Σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρε­ι» το θέμα η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. σχεδιάζει να φέρει σε επαφή τους ηγέτες των δύο χωρών, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει στη Σόφια στις 10 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα συνεδριάζε­ι και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες προκειμένο­υ να εγκρίνει το νέο διαπραγματ­ευτικό πλαίσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece