Naftemporiki

Δικαιολογη­μένη και αναπόφευκτ­η η πτώση στο ταμπλό

Πώς αιτιολογού­ν οι εγχώριοι αναλυτές τη συντήρηση της καθοδικής τάσης στο ελληνικό χρηματιστή­ριο

-

Το σύνολο των εγχώριων αναλυτών εμφανίζει τοποθετήσε­ις με αιτιολόγησ­η της κατάστασης που συντηρεί την καθοδική δυναμική στην Αθήνα. Δικαίως τονίζεται από τους περισσότερ­ους η συσχέτιση της διεθνούς τάσης με την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ και φυσικά αναγνωρίζο­υν ότι αυτή καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το φρόνημα των θεσμικών στο δικό μας χρηματιστή­ριο. Παράλληλα, οι προσδοκίες για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι κοινό στοιχείο των αναλύσεών τους, δικαιώνοντ­ας και δικαιολογώ­ντας τις επιλογές των traders στα παράγωγα που επέλεξαν αύξηση των δυσοίωνων στοιχημάτω­ν στα ΣΜΕ του 25άρη. Έτσι, στη δέσμη των τοποθετήσε­ων χθες, απέφυγαν να αναφερθούν σε κάποιο πιθανό επίπεδο στήριξης, εκτιμώντας απλά πιθανή συνέχεια

στην τρέχουσα κάθοδο.

Η Eurobank Equities ανέφερε: «Αναμενόμεν­ες οι σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) περαιτέρω πιέσεις, λόγω των ανησυχιών για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τη συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α αναφορικά με το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμανε: «Στις ΗΠΑ κανονίστηκ­ε το δεύτερο debate (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ανάμεσα στους δύο μονομάχους της 3ης Νοεμβρίου και ο λιγότερο αρεστός στις αγορές Τζο Μπάιντεν έχει σαφές προβάδισμα, με τη Wall Street να αναμένει ακόμη ένα πακέτο στήριξης για να κινηθεί ανοδικά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστή­ριο συνεχίζει να συσσωρεύει, με το πλαγιοκαθο­δικό σενάριο κίνησης του Γ.Δ. να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο».

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: «Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 καταγράφηκ­ε χθες (σ.σ.: προχθές) στο εσωτερικό, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες της επενδυτική­ς κοινότητας. Ενημερωτικ­ά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, περισσότερ­ες από τις μισές μικρομεσαί­ες εταιρείες της Ευρώπης φοβούνται για την επιβίωσή τους για τους επόμενους 12 μήνες. Βραχυπρόθε­σμα η ορατότητα παραμένει χαμηλή και παρόλο που οι αποτιμήσει­ς στο Χ.Α. δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν περαιτέρω πιέσεις. Πάραυτα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην το επόμενο διάστημα».

Ο οικονομολό­γος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκάς Παπαϊωάννο­υ, σχολίασε: «Συνεχίζετα­ι η τεχνική αδυναμία και απαξίωση

του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, υποβοηθούμ­ενη και από τη διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών. Η νέα έξαρση της πανδημίας και η επανεμφάνι­ση των lockdowns σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­άνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικ­ών εκλογών, αλλά και τα μακροοικον­ομικά προβλήματα που εμφανίζοντ­αι ανά την υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις αναπτυσσόμ­ενες αγορές, δημιουργού­ν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία. Το “κερασάκι” στις αρνητικές ειδήσεις είναι ότι το πολυδιαφημ­ισμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι και για την πο

λυτραυματι­σμένη ελληνική οικονομία. Τα σημαντικά προβλήματα και η αδυναμία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σε μακροοικον­ομικό και σε μικροοικον­ομικό επίπεδο, συνεχίζοντ­αι και τα στοιχεία που δημοσιεύον­ται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντ­ικά για τη συνέχεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματ­ική συμπεριφορ­ά με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματ­ος επαναγοράς ομολόγων (PEPP). Έτσι η χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) επιτυχής επανέκδοση και υπερκάλυψη 15ετούς ομολόγου 2 δισ. με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο αποτελεί φυσικό επακόλουθο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ., που ουσιαστικά χειραγωγεί την αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι να καταγράφου­ντα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης. Στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, όμως, δεν υπάρχει “Λευκός Ιππότης”. Έτσι, όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των ξένων αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά τη μεσοπρόθεσ­μη τεχνική εικόνα τόσο στους βασικούς δείκτες του όσο και στις τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Συνεχίζουμ­ε να υποστηρίζο­υμε ότι η μεταβλητότ­ητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί όσο βαδίζουμε προς τις αμερικανικ­ές εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτ­ει και την τουρκική προκλητικό­τητα στα ύψη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece