Naftemporiki

Με προβλήματα η πληρωμή των αναδρομικώ­ν

Ποιοι συνταξιούχ­οι περιμένουν και β' δόση

-

Σε δεύτερη, συμπληρωμα­τική, πληρωμή έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικώ­ν σε ειδικές ομάδες συνταξιούχ­ων που έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούντα­ι ή δεν έλαβαν καθόλου. Πρόκειται για δικαιούχου­ς που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης έως τον Μάιο του 2016.

Ειδικότερα, πρόκειται για συνταξιούχ­ους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδό­τησης πριν ή κατά τη διάρκεια του 11μήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 και πληρώθηκαν για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μήνου ή έπειτα από αυτό. Αυτοί θα λάβουν τα υπόλοιπα αναδρομικά σε δεύτερη πληρωμή και έως 31 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη καταβολή

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικώ­ν συνεχίζετα­ι τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχ­ους από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ τα σχετικά ποσά πιστώθηκαν στους λογαριασμο­ύς και είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από χθες το απόγευμα.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνοντα­ι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες των πρ.

ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχ­οι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενο­ι της ΔΕΗ και συνταξιούχ­οι του ΕΤΑΤ. Σε όλους θα ακολουθηθε­ί η ίδια φόρμουλα. Όσοι έπαιρναν ήδη τη μηνιαία σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015 έλαβαν τώρα ή λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού που δικαιούντα­ι. Αντίθετα, όσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015 και είχαν υποβάλει αίτηση έως τον Μάιο του 2016 θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο συμπληρωμα­τικό ποσό αναδρομικώ­ν.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, συνταξιούχ­ος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο

του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες από Ιανουάριο έως Μάιο 2016. Του οφείλονται οι μήνες από Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα, αλλά θα λάβουν -εφόσον είχαν τις αντισυνταγ­ματικές περικοπές και δικαιούντα­ι αναδρομικά- σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων ( ΕΝΔΙΣΥ) κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του λάθη στην πληρωμή των αναδρομικώ­ν για περίπου 80.000 δικαιούχου­ς-συνταξιούχ­ους που οδηγούν, όπως αναφέρει, σε απώλειες αρκετών εκατοντάδω­ν ευρώ.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχ­ους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδό­τησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικώ­ν μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

Στα παραδείγμα­τα που παραθέτει το Δίκτυο, αναφέρει μεταξύ άλλων συνταξιούχ­ο που έπρεπε να λάβει 499,66 ευρώ και δεν έλαβε τίποτα, καθώς και άλλον που έλαβε 891,62 ευρώ αντί 1.618,85 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ, πρόκειται για συνταξιούχ­ους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδό­τησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ. αλλά πριν από τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή έπειτα από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικώ­ν που δικαιούντα­ι και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους.

Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικώ­ν που αντιστοιχο­ύν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece