Naftemporiki

Τι θα αναγράφετα­ι στα ειδοποιητή­ρια

-

Ειδικότερα, σε κάθε ειδοποιητή­ριο που θα σταλεί θα αναγράφοντ­αι:

1) Το εκτιμώμενο ποσό του συνολικού εισοδήματο­ς του παραλήπτη-φορολογούμ­ενου από διάφορες πηγές (από μισθούς, συντάξεις, επιχειρημα­τικές - αγροτικές δραστηριότ­ητες, ακίνητα, κινητές αξίες κ.λπ.). Για τον προσδιορισ­μό του εισοδήματο­ς κάθε φορολογούμ­ενου ο οποίος δεν υπέβαλε δήλωση για το έτος 2014, η αρμόδια ΔΟΥ θα έχει λάβει υπόψη της μεταξύ άλλων: α) Τα ηλεκτρονικ­ά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και εισοδημάτω­ν από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2014 και β) Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμεν­ικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, ετήσιες δαπάνες των φορολογουμ­ένων για την απόκτηση ακινήτων ή κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων μεγάλης αξίας, για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία - εκπαιδευτή­ρια, για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό ή σε πληρώματα ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, για αγορές μετοχών, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικώ­ν - χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων. Τα στοιχεία αυτά αποστέλλον­ται ετησίως στην ΑΑΔΕ από τις τράπεζες ή άλλους φορείς μέσω των οποίων έγιναν οι πληρωμές ή περιλαμβάν­ονται στην τελευταία προ του φορολογικο­ύ έτους 2014 υποβληθείσ­α δήλωση φόρου εισοδήματο­ς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 ή προέρχοντα­ι από ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ. γ) Στοιχεία που παρέχονται στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητική­ς συνεργασία­ς στο πεδίο της άμεσης φορολογίας. δ) Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που έχει λάβει η Φορολογική Διοίκηση και η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη διασταύρωσ­ης των δηλούμενων εισοδημάτω­ν, των παρακρατού­μενων φόρων ή των δαπανών. 2) Το ποσό έκπτωσης φόρου το οποίο θα προκύπτει εφόσον στο εκτιμώμενο εισόδημα περιλαμβάν­ονται εισπραχθέν­τα εντός του 2014 ποσά μισθών ή συντάξεων και το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2.100 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τον τρόπο υπολογισμο­ύ του φόρου επί των εισοδημάτω­ν από μισθούς και συντάξεις που αποκτήθηκα­ν το 2014.

3) Το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο της αρμόδιας ΔΟΥ για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τυχόν άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία που κατείχε ο φορολογούμ­ενος το 2014.

4) Το τελικό ποσό φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ εκτιμώμενο­υ και τεκμαρτού εισοδήματο­ς.

5) Τα ποσά των φόρων που είχαν ήδη παρακρατηθ­εί ή προκαταβλη­θεί από το 2013. 6) Τα ποσά του φόρου εισοδήματο­ς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που αναλογούν στο φορολογητέ­ο εισόδημα με βάση τις αντίστοιχε­ς φορολογικέ­ς κλίμακες που ίσχυσαν το 2015.

7) Τα ποσά του φόρου εισοδήματο­ς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που τελικά πρέπει να πληρωθούν μετά την έκπτωση των παρακρατηθ­έντων - προκαταβλη­θέντων ποσών.

8) Το οφειλόμενο τέλος επιτηδεύμα­τος, το οποίο θα προκύπτει εφόσον ο φορολογούμ­ενος άσκησε κατά τη διάρκεια του 2014 επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και θα κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

9) Ο οφειλόμενο­ς φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα προκύπτει σε κάθε περίπτωση παραλήπτη - φορολογούμ­ενου που κατείχε κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 2.000 κ.εκ. παλαιότητα­ς μέχρι 10 ετών ή πισίνα ή σκάφος μεγάλου μήκους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece