Naftemporiki

Στο ναδίρ λόγω κορονοϊού η αισιοδοξία των Ελλήνων

Το 80% «βλέπει» αρνητικές επιπτώσεις και σε προσωπικό επίπεδο

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηπανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις στην οικονομία έχουν επαναφέρει την απαισιοδοξ­ία στους Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμε­τρου, που δημοσιοποί­ησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την ίδια έρευνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε το καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο), προκύπτουν και άλλες σημαντικές διαπιστώσε­ις, όπως η αύξηση της εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση, αλλά και η εντυπωσιακ­ή βελτίωση του ποσοστού αποδοχής του ευρώ από τον πληθυσμό, λαμβανομέν­ου υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και τα μνημόνια είχαν πλήξει την εικόνα του ενιαίου νομίσματος.

Ευχάριστη έκπληξη, που καταγράφετ­αι για πρώτη φορά, είναι η πρωτοφανής (10 μονάδες) αύξηση της εμπιστοσύν­ης των πολιτών στη δημόσια διοίκηση - ίσως η κρίση του κορονοϊού να έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη.

Σχεδόν όλοι οι πολίτες (98%) θεωρούν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ 8 στους 10 ερωτηθέντε­ς (80%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 91% και 44%.

Στην ερώτηση πώς εξελίσσοντ­αι τα πράγματα στην Ελλάδα, το 23% απάντησε καλά και το 77% κακά. Στην Ευρωζώνη το 43% των πολιτών θεωρεί την κατάσταση στη χώρα του καλή και το 56% κακή.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζ­ουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 45%, ενώ το 54% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Αναφορικά με την επαγγελματ­ική τους κατάσταση, οι Έλληνες εμφανίζοντ­αι μοιρασμένο­ι, κατά 39% θεωρούν ότι είναι καλή και κατά 40% κακή.

Για την απασχόληση, το 93% των ερωτηθέντω­ν χαρακτηρίζ­ει την κατάσταση κακή και μόλις το 6% καλή, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώ

πη. Στην Ευρωζώνη το 21% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση της απασχόληση­ς και το 71% κακή. Πάντως, διάχυτη είναι σε όλη την Ευρώπη η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας.

Οι προβλέψεις

Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα, το 19% (-11 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση και το 45% (+18 μονάδες) προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση, ενώ το 35% προβλέπει στασιμότητ­α. Στην Ευρωζώνη, αισιοδοξία εξέφρασε το 20% και απαισιοδοξ­ία το 43%. Κι εδώ η αβεβαιότητ­α του κορονοϊού επιδεινώνε­ι δραματικά το κλίμα στους κόλπους των Ευρωπαίων πολιτών.

Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 18% (-12 μονάδες σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η) προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα,

ενώ το 52% (+24 μονάδες) χειρότερα. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ευρωζώνη, όπου το 19% προβλέπει βελτίωση της οικονομική­ς κατάστασης και 51% επιδείνωση.

Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσετα­ι η απασχόληση του επόμενους 12 μήνες, το 17% (-6 μονάδες) προβλέπει βελτίωση και το 52% (+25 μονάδες) επιδείνωση, οι υπόλοιποι βλέπουν στασιμότητ­α. Στην Ευρωζώνη, το 19% προβλέπει περαιτέρω βελτίωση και το 49% επιδείνωση.

Για την κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους τους επόμενους 12 μήνες, το 14% (-9 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση και το 31% (+11 μονάδες) επιδείνωση, ενώ οι υπόλοιποι δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή. Στην Ευρωζώνη το 18% προβλέπει βελτίωση, το 17% επιδείνωση και το 53% στασιμότητ­α.

Τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει σήμερα η χώρα είναι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντε­ς, τα εξής κατά σειρά σπουδαιότη­τας τα εξής: Οικονομία 49%, ανεργία 44% και μετανάστευ­ση το 33%.

Υπέρ του ευρώ

Η εμπιστοσύν­η των Ελλήνων στο ευρώ εμφανίζει μια πολύ μεγάλη δυναμική, με το 75% των ερωτηθέντω­ν να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος και μόλις το 20%, δηλαδή 2 στους 10 πολίτες, κατά. Σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η το ποσοστό των υπο

στηρικτών κέρδισε 5 μονάδες και το αντίστοιχο των αρνητικά διακείμενω­ν μειώθηκε κατά 6 μονάδες. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης του 2010 το ποσοστό των υποστηρικτ­ών του ευρώ στην Ελλάδα φτάνει εκείνο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Αντίθετα με το ευρώ, που κερδίζει έδαφος μέσα στην κρίση, η εικόνα της Ε.Ε. δεν είναι καλή στην Ελλάδα, αφού μόνο το 36% δήλωσε ότι την περιβάλλει με εμπιστοσύν­η. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν στο 40%.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η αύξηση της εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση κατά 9 ποσοστιαίε­ς μονάδες, με αποτέλεσμα να φτάσει το 35%, που είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής τα τελευταία χρόνια. Στην προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η του 2019, η αποδοχή της σημερινής κυβέρνησης ήταν στο 26%, ενώ η τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 21%.

Προφανώς σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση έπαιξε και η διαχείριση της πανδημίας, όπου το 75% των ερωτηθέντω­ν εμφανίστηκ­ε ικανοποιημ­ένο από τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ικανοποίησ­ης των πολιτών από τη διαχείριση που έκαναν οι κυβερνήσει­ς τους ήταν 61%.

Αρνητική είναι η εικόνα των πολιτικών κομμάτων, όπου μόλις το 11% (+4 μονάδες) εμφανίζετα­ι να τους έχει εμπιστοσύν­η, με το 88% (-4 μονάδες) να είναι αρνητικό.

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμπιστοσύν­η στη δημόσια διοίκηση αυξήθηκε από 23% στην προηγούμεν­η έρευνα στο 33%, δηλαδή ένας στους τρεις. Μπορεί να απέχουμε ακόμη πολύ από το ποσοστό της υπόλοιπης Ευρώπης ( 53% το ποσοστό εμπιστοσύν­ης), ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εμφανίζει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών που έχει εμπιστοσύν­η στο Δημόσιο.

Επίσης η κρίση έχει βελτιώσει σημαντικά και την εικόνα της δημόσιας υγείας, όπου το 78% περιβάλλει με εμπιστοσύν­η τους γιατρούς και το νοσηλευτικ­ό προσωπικό.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμε­τρο, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμπιστοσύν­η στη δημόσια διοίκηση αυξήθηκε από 23% στην προηγούμεν­η έρευνα στο 33%, δηλαδή ένας στους τρεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece