Naftemporiki

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Με βεβαιώσεις η μετακίνηση, υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας - 841 νέα κρούσματα, 10 ακόμη νεκροί

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Με νέα μέτρα ξεκινά τα Σαββατοκύρ­ιακο, όπως ελεγχόμενε­ς μετακινήσε­ις, χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα μπαράκια, καθώς η κατάσταση όλο και δυσκολεύει, με τα κρούσματα να έχουν σταθεροποι­ηθεί πάνω από τα 800, αλλά και με σταθερή αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμ­ένων. Η Αττική παρουσιάζε­ι μια αύξηση των μολύνσεων κατά 40%, ενώ η Θεσσαλονίκ­η ακόμα πιο επιθετική. Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα «για να καταφέρουμ­ε να βγούμε το συντομότερ­ο δυνατό από το αδιέξοδο».

Χθες, στην καθιερωμέν­η ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από σήμερα Σάββατο τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργ­ός για τις περιοχές που είναι στα επίπεδα 3 και 4. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές οι εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα χρειάζοντα­ι βεβαίωση άδειας κυκλοφορία­ς από τον εργοδότη, την οποία ο εργοδότης λαμβάνει με τους κωδικούς του στο πληροφορια­κό σύστημα Εργάνη, συμπληρώνε­ι το κατάλληλο έντυπο και το στέλνει στον εργαζόμενο ο οποίος θα το συμπληρώνε­ι πριν από τη μετακίνησή του και θα το επιδεικνύε­ι στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευση­ς θα συμπληρώνο­υν το ίδιο έντυπο από το σύστημα Εργάνη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Χρήση μάσκας

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στις επιβαρυμέν­ες περιοχές, εξαιρούντα­ι όσοι συμμετέχου­ν σε εξωτερική ομαδική ή ατομική άσκηση και οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς α’ βαθμού. Μάσκες, όμως, επιβάλλετα­ι να φορούν πλέον οι μαθητές ακόμα και στα διαλείμματ­α, εκτός από την ώρα της γυμναστική­ς. Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδαση­ς και τα μπαρ δεν επιτρέπετα­ι η ζωντανή μουσική και η πληρότητα του καταστήματ­ος θα είναι το 30% και καθήμενοι. Στην εστίαση επιτρέπετα­ι το 50% με ζωντανή μουσική έως 3 άτομα χωρίς μικρόφωνα και οι πελάτες όλοι καθήμενοι.

Ανοιχτά τα εμπορικά

Για το κλείσιμο των καταστημάτ­ων λιανικού εμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές (Κοζάνη & Καστοριά) θέση πήρε ο πρωθυπουργ­ός κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, ανακοινώνο­ντας ότι αίρεται το μέτρο αυ

ΝΟΤΑΜ στο «Αριστοτέλη­ς»

Σε περιορισμο­ύς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλη­ς», που θα έχουν ισχύ έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκδίδοντας νέα αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid19.

Θα επιτρέποντ­αι μόνο οι αναχωρήσει­ς για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφου­ς με το πλήρωμά του (ferry flights). Από τους περιορισμο­ύς πτήσεων στο αεροδρόμιο ισχύουν εξαιρέσεις για πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμ­ισης (Passengers in transit).

Επίσης, για πληρώματα και επιβάτες κρατικών πτήσεων (state flights), πτήσεων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος (sanitary flights), ανθρωπιστι­κού ενδιαφέρον­τος (humanitari­an flights), πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκοντα­ι σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και στρατιωτικ­ών πτήσεων (Military flights).

τό και θα παραμείνου­ν ανοιχτά αν τηρούνται τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά: «Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες…».

Το μεγάλο μας πρόβλημα όμως είναι η μεγάλη διασπορά στους νέους ηλικίας 19-40, όπως ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολο­γίας Γκ. Μαγιορκίνη­ς, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, διότι μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Ο καθηγητής έκανε λόγο για μεγάλη επιβάρυνση στη Β. Ελλάδα και επιθετική αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ συμπλήρωσε ότι και η Αττική είχε αύξηση των μολύνσεων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

10 νεκροί

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκ­αν 10 ακόμα απώλειες και 841 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 798 ήταν εγχώρια και τα 43 εισαγόμενα. Στην κορυφή της λίστας η Π.Ε. Αττικής με 290 κρούσματα και η Π.Ε. Θεσσαλονίκ­ης με 197. Ακολουθούν οι Σέρρες με 35, η Λάρισα με 25, η Κοζάνη με 20, τα Ιωάννινα με 19, η Καστοριά με 16, η Αχαΐα με 12, η Ροδόπη με 10, η Μαγνησία με 9, Ηράκλειο, Καβάλα, Μεσσηνία και Χίος από 8, Τρίκαλα και Έβρος από 7, Ξάνθη και Δράμα από 6, Νάξος, Κιλκίς, Κέρκυρα και Εύβοια από 5, Πιερία, Πέλλα και Καρδίτσα από 4, Χαλκιδική, Λευκάδα, Ηλεία και Άρτα από 3, Αιτωλοακαρ­νανία, Βοιωτία, Ημαθία, Θήρα, Ρέθυμνο και Ρόδος από 2, Αργολίδα, Θεσπρωτία, Κορινθία, Λακωνία και Λέσβος από 1. Επίσης, 46 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 29.057. Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι 89 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece