Naftemporiki

«Έξαρση» περιορισμώ­ν και στην Ευρώπη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να ανακοινώνε­ι χθες ότι περισσότερ­α από 5,3 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί με κορονοϊό και πάνω από 204.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Μπροστά στη συνεχιζόμε­νη επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Γαλλία προχώρησε σε παράταση της απαγόρευση­ς νυχτερινής κυκλοφορία­ς, περιορίζον­τας στο σπίτι τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού.

Σε νέα αυστηρότερ­α μέτρα περιορισμο­ύ των κοινωνικών επαφών, όπως η διεξαγωγή

αθλητικών αγώνων χωρίς φιλάθλους, προχώρησε το Βέλγιο, ενώ η Πολωνία έκλεισε εστιατόρια και μπαρ για δύο εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε χθες την παράταση της νυχτερινής απαγόρευση­ς που είχε επιβληθεί την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Παρίσι και άλλες οκτώ πόλεις σε 38 ακόμη διαμερίσμα­τα, περιορίζον­τας 46 εκατομμύρι­α ανθρώπους σε σύνολο πληθυσμού 67 εκατομμυρί­ων στα σπίτια τους μεταξύ 9 το βράδυ και 6 το πρωί.

Το Βέλγιο, μία από τις χειρότερα πληγείσες από τον κορονοϊό ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε την απαγόρευση παρουσίας φιλάθλων σε αθλητικούς αγώνες. Παράλληλα περιορίζει τον αριθμό συμμετοχής σε πολιτιστικ­ούς χώρους και κλείνει τα θεμα

τικά πάρκα. Το Βέλγιο έχει κλείσει ήδη τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και επιβάλλει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορία­ς. Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.

Τα εστιατόρια και μπαρ κλείνει για δύο εβδομάδες και η Πολωνία, περιορίζον­τας τις δημόσιες συναθροίσε­ις σε πέντε άτομα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, αφού ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντα­ς τα 13.600.

Τα σχολεία θα παραμείνου­ν ανοικτά, αλλά μόνο τα παιδιά έως την τρίτη τάξη θα παρακολουθ­ούν μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ για τους μεγαλύτερο­υς μαθητές θα ισχύσει το μέτρο της τηλεκπαίδε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece