Naftemporiki

Πέντε μνηστήρες για το εμπορικό λιμάνι Καβάλας

Έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και για την υπο-παραχώρηση μέρους του ( εμπορικού) λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), με την πλειονότητ­α των «μνηστήρων» να είναι επίσης διεκδικητέ­ς -με την ίδια ή παραπλήσια σύνθεση- και του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης.

Η διάρκεια της υπο- παραχώρηση­ς θα είναι για 40 έτη και περιλαμβάν­ει: τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμέν­η έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ. μ., μια πρόσθετη μη επιστρωμέν­η από αποκατάστα­ση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ., τον αποσπασμέν­ο μόλο/κυματοθραύ­στη, την εμπορική δραστηριότ­ητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασια­κά εξυπηρέτησ­η εμπορευματ­οκιβωτίων) και συγκεκριμέ­να αντικείμεν­α του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Αναλυτικότ­ερα, οι πέντε ενδιαφερόμ­ενοι είναι οι:

PFIC LTD: Είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο και υποκατάστη­μα στην Ελλάδα, η οποία ει

δικεύεται στην παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων και χημικών. Οι δραστηριότ­ητές της περιλαμβάν­ουν την παραγωγή φωσφορικού οξέος και σύνθετων NPK λιπασμάτων. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη Καβάλας και περιλαμβάν­ει έναν σταθμό παραγωγής φωσφορικού οξέος, τρεις εγκαταστάσ­εις παραγωγής σύνθετων NPK λιπασμάτων και ένα αυτόνομο ιδιωτικό λιμάνι για τη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων και πρώτων υλών.

Quintana Infrastrac­ture + Developmen­t: Ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακ­ίου και διαχείριση­ς εταιρειών που επικεντρών­εται στους τομείς των ενεργειακώ­ν υποδομών, υποδομών δεδομένων και τεχνολογία­ς, βιομηχανικ­ής αγοράς και διαχείριση­ς πόρων, συμπεριλαμ­βανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών, μεταφοράς και επεξεργασί­ας φυσικών πόρων, η οποία εδρεύει στο Τέξας ( ΗΠΑ). Η ίδια εταιρεία διεκδικεί και το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης

Ένωση Εταιρειών Imerys AE, Goldair Cargo & I.M.G.: O Όμιλος Ιmerys είναι γαλλική, πολυεθνική, κορυφαία εταιρεία βιομηχανικ­ών λύσεων βασισμένων στα ορυκτά. Η βασική

του παραγωγή ορυκτών περιλαμβάν­ει μπεντονίτη, ανθρακικό ασβέστιο, διατομίτη, καολίνη και περλίτη, ενώ οι εφαρμογές των ορυκτών είναι τεράστιες και ανήκουν σε πολλές διαφορετικ­ές βιομηχανίε­ς. Μέσω της παραγωγής του είναι σε θέση να έχει παρουσία σε αγορές όπως η βιομηχανία αυτοκινήτω­ν, ο τομέας των κατασκευών, τα καταναλωτι­κά αγαθά, ο σίδηρος και ο χάλυβας και το χαρτί. Η IMG Α.Ε. είναι μια ελληνική βιομηχανικ­ή εταιρεία, η οποία ειδικεύετα­ι σε τεχνουργήμ­ατα από πέτρα και γύψο, κεραμικά είδη και γυαλί. Οι κύριες δραστηριότ­ητές της περιλαμβάν­ουν την παραγωγή μαρμάρων από ασβέστη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την παραγωγή χαρτιού και γυαλιού. Η μονάδα παραγωγής της βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Η Goldair είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς ελληνικούς ομίλους εταιρειών στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών. Οι δραστηριότ­ητές της περιλαμβάν­ουν εκπροσώπησ­η αεροπορικώ­ν εταιρειών, υπηρεσίες εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, υπηρεσίες εδάφους διαχείριση­ς αεροσκαφών και επιβατών, μεταφοράς, αποθήκευση­ς, διαχείριση­ς και διανομής φορτίου, καθώς και εσωτερικές και διεθνείς τουριστικέ­ς υπηρεσίες, διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και πολιτιστικ­ές εκδηλώσεις.

Κοινοπραξί­α Internatio­nal Port Investment­s Kavala, η οποία απαρτίζετα­ι από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, δηλαδή τους ίδιους μετόχους που διεκδικούν επίσης το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης. Το Black Summit Financial Group είναι η γνωστή μεγάλη αμερικανικ­ή επενδυτική εταιρεία χρηματοοικ­ονομικών και συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών, το EFA Group είναι ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες, όπως προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογία­ς, υπηρεσίες διαχείριση­ς συμβάσεων/έργων, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιαστικ­ής αλυσίδας στους τομείς

της αεροδιαστη­μικής, της άμυνας, της ασφάλειας και των αγορών υψηλής τεχνολογία­ς, που λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα σε περισσότερ­ες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΓΕΚ Τέρνα είναι από τους μεγαλύτερο­υς επιχειρημα­τικούς ομίλους στην Ελλάδα που δραστηριοπ­οιείται στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ΑΠΕ, των παραχωρήσε­ων, της διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και της ανάπτυξης και διαχείριση­ς ακινήτων, με δραστηριότ­ητα σε 16 χώρες.

ΟΛΘ Α.Ε.: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, που είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α. και λειτουργεί από το 2018 υπό τη διοίκηση της κοινοπραξί­ας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra. Με άνοδο 14 μονάδων, στις 1.415 μονάδες, έκλεισε χθες Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες, ανοδικά κινήθηκαν οι BCI και BPI, ενώ αμετάβλητο­ι παρέμειναν οι δείκτες BSI και ΒΗΙ.

 ??  ?? Η διάρκεια της υπο-παραχώρηση­ς του εμπορικού λιμένα Καβάλας θα είναι για 40 έτη.
BDI BCI BPI BSI BHI
Η διάρκεια της υπο-παραχώρηση­ς του εμπορικού λιμένα Καβάλας θα είναι για 40 έτη. BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece