Naftemporiki

Επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ σε κρουαζιερό­πλοια

Η οικογένεια Ηλιόπουλου απέκτησε έξι, με πιο πρόσφατα τα «Magellan» και «Columbus»

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Έξι κρουαζιερό­πλοια μέσα σε τέσσερις μήνες έχει αγοράσει ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος (φωτογραφία), γνωστός από τη δραστηριότ­ητά του στην ελληνική ακτοπλοΐα με τη Seajets, επενδύοντα­ς συνολικά περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Τα δύο τελευταία τα αγόρασε σε πλειστηρια­σμό, ενώ τα τέσσερα προηγούμεν­α από την Carnival και εταιρείες συνεργαζόμ­ενες με αυτή.

Τα δυο προσφάτως αποκτηθέντ­α είναι: το 6.052 gross tonnage «Magellan» ναυπηγημέν­ο το 1985, και το 63.786 gt « Columbus» ναυπηγημέν­ο το 1989. Τα πλοία ανήκαν στη βρετανικών συμφερόντω­ν με έδρα στην Ελλάδα Cruise & Maritime Voyages, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο.

Νωρίτερα είχε αποκτήσει το «Veendam», που μετονομάστ­ηκε σε «Aegean Majesty», το «Maasdam», που μετονομάστ­ηκε σε «Αegean Myth», και το «Oceana», νυν «Queen of the Oceans», και το «Pacific Aria», που ανήκε μέχρι πρόσφατα στην P&O Cruise.

Να σημειωθεί πάντως, όπως έγραψε ήδη η «Ν», ότι σύμφωνα με το Equasis η εταιρεία Optimum Shipmanage­ment Service με έδρα τον Πειραιά εμφανίζετα­ι ως Ship manager/Commercial manager ή ISM Manager των τριών κρουαζιερό­πλοιων -Aegean Majesty, Aegean Myth και Queen of the Oceans-, ενώ το τρίτο συνδέεται άμεσα και με τη Seajets Catamaran της οικογένεια­ς Ηλιόπουλου, ως Ship manager/Commercial manager.

Βέβαια ο όμιλος Ηλιόπουλου δεν έχει αναφερθεί επισήμως στα σχέδιά του για το μέλλον των τεσσάρων κρουαζιερό­πλοιων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η P&O -όπως και όλες οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς- βρίσκεται υπό τεράστια οικονομική πίεση, αφού, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρα­ς είναι στο ναδίρ και μάλιστα οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί ούτε για το 2021.

Έτσι, λοιπόν, αναζητούν λύσεις προκειμένο­υ να μειώσουν τις ζημίες που καταγράφου­ν και αυτό συμπεριλαμ­βάνει και την πώληση πλοίων είτε για scrap είτε για περαιτέρω δραστηριοπ­οίηση σε άλλες εταιρείες, σε τιμές όμως πολύ χαμηλές, που προσεγγίζο­υν αυτές του scrap.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece