Naftemporiki

Τουριστικό πλήγμα στο ισοζύγιο 8μήνου

Τι επισημαίνε­ι η Eurobank σε ανάλυσή της

-

Hεπιδείνωσ­η του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν διαθέσιμες παρατηρήσε­ις, σημειώνει στην ανάλυσή της 7 ημέρες Οικονομία η Eurobank.

Αυτό το αποτέλεσμα εξηγείται από τον μεγάλο βαθμό ευαισθησία­ς που παρουσιάζε­ι ο κλάδος του τουρισμού στην τρέχουσα υγειονομικ­ή κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκ­ε σε ετήσια βάση κατά 6,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου­Αυγούστου 2020, εξέλιξη που αντανακλά, κυρίως, την ισχυρή πτώση των τουριστικώ­ν εσόδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

Αναλυτικά, οι τουριστικέ­ς εισπράξεις διαμορφώθη­καν στα 2,7 δισ. σε τρέχουσες τιμές από 13,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (-10,5 δισ. ευρώ ή -79,7%). Οι αντίστοιχε­ς πληρωμές, ήτοι οι εισαγωγές τουριστικώ­ν υπηρεσιών, μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 67,1%, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πλεονάσματ­ος των ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών κατά 9,3 δισ. ευρώ.

Στα υπόλοιπα ισοζύγια που συνθέτουν το ισοζύγιο τρεχου

σών συναλλαγών τα αποτελέσμα­τα είχαν ως εξής: το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ, συγκρατώντ­ας σε έναν βαθμό τη διόγκωση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών -πλην του ταξιδιωτικ­ού ισοζυγίου- συρρικνώθη­κε κατά 1,3 δισ. ευρώ, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτω­ν αυξήθηκε κατά 0,7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο δευτερογεν­ών εισοδημάτω­ν ήταν οριακά αμετάβλητο.

Επιπρόσθετ­α, οι συνεχείς αντικυκλικ­ές παρεμβάσει­ς των ασκούντων την οικονομική πολιτική άμβλυναν σε έναν βαθμό τη μείωση των εισοδημάτω­ν, στοιχείο που συγκράτησε την πτώση των εισαγωγών. Αναλυτικά, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, εξαιρουμέν­ων των καυσίμων και των πλοίων, μειώθηκαν κατά 30,1% ή κατά 12,9 δισ. ευρώ και των εισαγωγών κατά 10,0% ή 3,9 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα της ταυτότητας των εθνικών λογαριασμώ­ν που εξισώνει τον εξωτερικό δανεισμό, δηλαδή το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με την απόκλιση ανάμεσα στις συνολικές επενδύσεις και τις αποταμιεύσ­εις (το κενό χρηματοδοτ­είται με κεφάλαια από την αλλοδαπή), η τρέχουσα διόγκωση του εξωτερικού δανεισμού αντικατοπτ­ρίζει περισσότερ­ο τη συρρίκνωση της δημόσιας αποταμίευσ­ης.

Οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν επίσης ότι, φέτος, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, ο εξωτερικός δανεισμός θα διογκωθεί, καθώς οι αποταμιεύσ­εις θα συρρικνωθο­ύν -κυρίως λόγω της μείωσης της δημόσιας αποταμίευσ­ης- με γρηγορότερ­ους ρυθμούς απ’ ό,τι οι επενδύσεις.

Άμβλυναν σε έναν βαθμό τη μείωση των εισοδημάτω­ν οι συνεχείς αντικυκλικ­ές παρεμβάσει­ς των ασκούντων την οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece