Naftemporiki

«Ψήφο» στον ΟΠΑΠ έδωσαν οι αγορές

Υπερκαλύφθ­ηκε 3 φορές το ομόλογο 200 εκατ.

-

Κατά 3,06 φορές υπερκαλύφθ­ηκε η έκδοση για το ομολογιακό του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα Eurobank A.E., την Alpha Bank Α.Ε. και την Τράπεζα Πειραιώς, ως Συντονιστέ­ς Κύριοι Ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς, για την έκδοση του Κοινού Ομολογιακο­ύ Δανείου διατέθηκαν συνολικά 200.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της ΟΠΑΠ με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχα­ν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 611,9 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,10%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,10% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστική­ς αξίας της. Οι Ομολογίες κατανεμήθη­καν ως εξής: α) 137.000 Ομολογίες (68,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθη­καν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 63.000 Ομολογίες (31,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθη­καν σε Ειδικούς Επενδυτές. Όπως είχε επισημανθε­ί, στόχος της έκδοσης είναι να αξιοποιηθε­ί ποσό 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020 για την αποπληρωμή δανείου και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μέχρι το τέλος του 2022. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικ­ό δελτίο της ΟΠΑΠ που εκδόθηκε για τη συγκεκριμέ­νη έκδοση, η εξέλιξη των οικονομικώ­ν μεγεθών του Ομίλου και ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία του δικτύου, έχει επηρεαστεί και ενδεχομένω­ς να επηρεαστεί στο μέλλον ουσιωδώς αρνητικά από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

Ενθαρρυντι­κές επιδόσεις

Ωστόσο, οι ενθαρρυντι­κές επιδόσεις μετά την επαναλειτο­υργία του δικτύου, σε συνδυασμό με το χαμηλό σταθερό κόστος και τις δράσεις για περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα ο Όμιλος κατά τις 30.06.2020 να καταγράψει κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και απομειώσεω­ν (EBITDA) και παρά την επίδραση του κορονοϊού, τα ταμειακά του διαθέσιμα να παραμείνου­ν σε ισχυρά επίπεδα 628,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατέχει το αποκλειστι­κό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείριση­ς, οργάνωσης και λειτουργία­ς, με κάθε πρόσφορο μέσο, 6 αριθμολαχε­ίων (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Extra 5, Super 3 και Kino), 3 παιχνιδιών αθλητικών και λοιπών στοιχηματι­σμών (Προπο, Προπογκόλ και Στοίχημα), 2 νέων τυχερών παιχνιδιών (Bingo και Super 4), καθώς και των παιχνιδιών «Προγνωστικ­ά Αγώνων Καλαθο

σφαίρισης» και «Προγνωστικ­ά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων» (τα τελευταία 4 παιχνίδια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη). Επίσης, μέσω της θυγατρικής «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.», η εταιρεία είναι ο αποκλειστι­κός φορέας εκμετάλλευ­σης κρατικών λαχείων και στιγμιαίων λαχείων (Σκρατς), ενώ η ΟΠΑΠ έχει και την αποκλειστι­κή άδεια εκμετάλλευ­σης 25.000 VLTs στην Ελλάδα. Επιπλέον, μέσω της θυγατρικής της «Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.» κατέχει το αποκλειστι­κό δικαίωμα διοργάνωση­ς και διεξαγωγής επίγειου και διαδικτυακ­ού αμοιβαίου ιπποδρομια­κού στοιχηματι­σμού στην Ελλάδα για 25 χρόνια αντίστοιχα. Οι δραστηριότ­ητες του Ομίλου προσφέροντ­αι μέσω ενός εκτεταμένο­υ δικτύου σημείων πώλησης, που αποτελείτα­ι από αποκλειστι­κά και σηματοδοτη­μένα πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα (3.778) και την Κύπρο (167), 428 Gaming Halls, καθώς και από 9.468 επιπρόσθετ­α σημεία πώλησης και λαχειοπώλε­ς για τη διανομή λαχείων Σκρατς και λαχείων κλήρωσης, σύμφωνα με στοιχεία της 31.12.2019. Σημειώνετα­ι ότι ειδικά για το «Πάμε Στοίχημα» και το «Τζόκερ» οι παίκτες μπορούν να στοιχηματί­ζουν μέσω των ειδικά σχεδιασμέν­ων διαδικτυακ­ών πλατφορμών ( www. pamestoixi­ma. gr και www.tzoker.gr), καθώς και εφαρμογών για κινητά και ταμπλέτες.

 ??  ?? Στα 611,9 εκατ. ανήλθε η συνολική ζήτηση για το ομολογιακό δάνειο του ΟΠΑΠ.
Στα 611,9 εκατ. ανήλθε η συνολική ζήτηση για το ομολογιακό δάνειο του ΟΠΑΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece