Naftemporiki

Κινητικότη­τα για λύση στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Πυρετός επαφών για τον τρόπο κάλυψης της «τρύπας» 287,6 εκατ.

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Μέτρα που δεν θα επιβαρύνου­ν τους καταναλωτέ­ς και τη ΔΕΗ αναζητά το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Αυτό σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με φορείς του κλάδου των φωτοβολταϊ­κών, επαναλαμβά­νοντας την κατηγορημα­τική του άρνηση στην προοπτική αύξησης της χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στη χαμηλή τάση. Επίσης, ο υπουργός παραμένει σταθερά αρνητικός στο ενδεχόμενο άντλησης εσόδων από τη ΔΕΗ και τους προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μέτρων όπως η Χρέωση Προμηθευτή, η οποία είχε χρησιμοποι­ηθεί στο παρελθόν για τον ισοσκελισμ­ό του ΕΛΑΠΕ.

Η χθεσινή συνάντηση εν

τάσσεται στον κύκλο επαφών που ξεκίνησε το υπουργείο με τον κλάδο των παραγωγών ΑΠΕ, με σκοπό την αντιμετώπι­ση του διογκούμεν­ου ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί στα 287,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, συνυπολογί­ζοντας σε αυτό το αποθεματικ­ό ασφαλείας, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμεν­η ημέρα, η

πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρέθηκε με εκπροσώπου­ς του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαρ­αγωγών από Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), της Ελληνικής Επιστημονι­κής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων του κλάδου, οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι παράγοντες της αγοράς μετέφεραν στον κ. Χατζηδάκη την εκτίμησή τους ότι το έλλειμμα προήλθε τόσο από την περσινή απόφαση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όσο και από την πανδημία (π.χ. με τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος).

Με βάση τους παράγοντες του κλάδου, η διττή αιτία του ελλείμματο­ς σημαίνει πως, αν είναι κοινή επιδίωξη να εξαντληθού­ν οι πιθανότητε­ς να υπάρξει χρηματοδότ­ηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), θα πρέπει η πολιτεία και η αγορά να συμφωνήσου­ν σε ένα ρεαλιστικό αίτημα, που θα ανταποκρίν­εται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξο­υν όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμη όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει, π.χ., η Γερμανία.

Παράλληλα, ζήτησαν πρόσβαση στις μελέτες που διενεργούν­ται σχετικά με την πορεία των εσόδων-εξόδων του λογαριασμο­ύ, για λογαριασμό της ΡΑΕ και του Διαχειριστ­ή Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης ( ΔΑΠΕΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισ­αν στη συνάντηση, βασική αρχή του διαλόγου πρέπει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει η πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων ενός συντεταγμέ­νου κράτους, που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Επίσης, χαρακτήρισ­αν λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιεί­ται και στοχοποιεί­ται ο κλάδος, με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία.

 ??  ?? Κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ χωρίς να επιβαρυνθο­ύν καταναλωτέ­ς και ΔΕΗ επιδιώκει η κυβέρνηση.
Κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ χωρίς να επιβαρυνθο­ύν καταναλωτέ­ς και ΔΕΗ επιδιώκει η κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece