Naftemporiki

Συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη

Χαιρέτισε η Ε.Ε.

-

Συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης» υπέγραψαν χθες οι εμπόλεμες πλευρές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη, οι οποίες οργανώθηκα­ν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητ­α στη Λιβύη» ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ως « καλή είδηση » η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας παράλληλα να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικ­ών διαπραγματ­εύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησ­ή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματ­εύσεων» δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Ελλάδα, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης. Σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για να διασφαλίσο­υν την ειρήνη και τη σταθερότητ­α προς όφελος του λαού της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

Αμφισβητεί η Τουρκία

Ο Τούρκος, πάντως, πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου έχει ενεργό ανάμιξη στον λιβυκό εμφύλιο, ενισχύοντα­ς τις δυνάμεις του αναγνωρισμ­ένου διεθνώς πρωθυπουργ­ού Φαγέζ αλ Σαράζ, αμφισβήτησ­ε τη βιωσιμότητ­α της κατάπαυσης του πυρός. «Η σημερινή (χθεσινή) συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογρά­φους στην Κωνσταντιν­ούπολη. «Για μένα, η συμφωνία αυτή μοιάζει να στερείται αξιοπιστία­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece