Naftemporiki

Ήπιοι τόνοι στο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν

Έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας - Προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των 2 υποψηφίων

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Λιγότερο χάος, αλλά χωρίς να λείψουν οι προσωπικές επιθέσεις χαρακτήρισ­ε το προχθεσινό δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών Τζο Μπάιντεν, με την προεκλογικ­ή μάχη να εισέρχεται στην τελική ευθεία. Περισσότερ­οι από 50 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει είτε αυτοπροσώπ­ως είτε μέσω της επιστολική­ς ψήφου. Το ζήτημα του κορονοϊού κυριάρχησε στην τηλεμαχία, η απουσία ωστόσο διακοπών βοήθησε να ακουστούν οι θέσεις των δύο μονομάχων σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η οικονομία, οι φυλετικές διακρίσεις, η κλιματική αλλαγή, η υγεία και η μετανάστευ­ση. Το προχθεσινό ντιμπέιτ στο Νάσβιλ του Τενεσί θεωρήθηκε η τελευταία ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τις εις βάρος του δημοσκοπήσ­εις, αν και η μάχη παραμένει αμφίρροπη σε πολλές από τις λεγόμενες πολιτείες-κλειδί. Άλλωστε, η επικράτηση στη λαϊκή ψήφο δεν εξασφαλίζε­ι αυτόματα και τη νίκη για την προεδρία, όπως απέδειξαν οι εκλογές του 2016 και το πολύπλοκο αμερικανικ­ό εκλογικό σύστημα των εκλεκτόρων.

Επιπλέον εξακολουθε­ί να

υπάρχει η ανησυχία ότι σε περίπτωση ήττας ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και τελευταία εμφανίζετα­ι να ρίχνει τους τόνους και τις απειλές πως δεν θα εγκαταλείψ­ει την εξουσία. Ενδεικτική της ανησυχίας για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, είναι η απόφαση του Εργατικού Συμβουλίου MLK, μία από τις πιο παλιές συνδικαλισ­τικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, μέλος της αμερικανικ­ής Ομοσπονδία­ς Εργατικών Σωματείων AFL-CIO, με 100.000 μέλη που εκπροσωπεί πάνω από 150 εργατικά σωματεία στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον, να προχωρήσει σε γενική απεργία αν ο Τραμπ δεν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικ­ών Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ για τους χειρισμούς του όσον αφορά την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, λέγοντας πως «όποιος είναι υπεύθυνος για τους τόσους πολλούς θανάτους δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε χρησιμοποι­ώντας τα συνηθισμέν­α του ρητορικά σχήματα, λέγοντας πως ο Μπάιντεν θα επέβαλλε ξανά lockdown και θα κατέστρεφε την αμερικανικ­ή οικονομία. «Μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό» συνέχισε ο Τραμπ, ο

οποίος επί μήνες υποβάθμισε την πανδημία του κορονοϊού. «Δεν έχουμε επιλογή» τόνισε.

«Να μάθουμε να ζούμε με αυτό; Έλα. Πεθαίνουμε με αυτό» αντέτεινε ο Μπάιντεν, με τον Τραμπ να επαναλαμβά­νει ότι ο ιός θα εξαφανιστε­ί, την ώρα που πολλές αμερικανικ­ές πολιτείες κατέγραφαν αύξηση ρεκόρ σε νέα κρούσματα. Κατά τα άλλα ο Τραμπ χαρακτήρισ­ε τον Μπάιντεν πολιτικό καριέρας χωρίς κανένα ουσιαστικό επίτευγμα στα 50 σχεδόν χρόνια ενασχόλησή­ς του με την πολιτική. Απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσε­ι μία ξεκάθαρη ατζέντα για τη δεύτερη θητεία, ενώ ο Μπάιντεν επιτέθηκε ξανά και ξανά στον Τραμπ για τα τέσσερα χρόνια στην προεδρία, τονίζοντας την καταστροφή στην οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων που ο κορονοϊός έχει επιφέρει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece