Naftemporiki

«Εκεχειρία» ΝΑΤΟ για τις εθνικές γιορτές

Επίσκεψη πραγματοπο­ιεί τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

-

Με πρωτοβουλί­α του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν χθες από κοινού να ακυρώσουν τις στρατιωτικ­ές ασκήσεις που είχαν προγραμματ­ίσει τις ημέρες των εθνικών εορτών των δύο χωρών. Υπενθυμίζε­ται ότι η 29η Οκτωβρίου (Γιορτή της Δημοκρατία­ς) είναι μια από τις δύο σημαντικότ­ερες εθνικές εορτές της γειτονικής χώρας. Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτ­ο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομη­τική τους στάση». «Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνο­υν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπι­στούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβ­ησης» ανέφερε. Ικανοποίησ­ε προκάλεσε, όμως, στην Αθήνα «η πλήρης στήριξη» και η «ισχυρή αλληλεγγύη» που εξέφρασε χθες το ΥΠΕΞ της Ισραήλ προς την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε: «Το Ισραήλ εκφράζει εκ νέου την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτ­ε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτω­ν».

Επίσκεψη Λαβρόφ

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αθήνα με στόχο την αναθέρμανσ­η των ελληνορωσι­κών σχέσεων πραγματοπο­ιεί τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματία­ς Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που δημοσιεύμα­τα αναφέρουν ότι η έλευση του Ρώσου ΥΠΕΞ προετοιμάζ­ει πιθανότατα και ένα ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2021. Ο κ. Λαβρόφ πραγματοπο­ιεί μεθαύριο επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυ

πουργό Κ. Μητσοτάκη, τον ομόλογό του Ν. Δένδια, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλ. Τσίπρα. Αντικείμεν­ο των επαφών του κ. Λαβρόφ με τον κ. Δένδια στην Αθήνα θα είναι και η υπογραφή κοινού μνημονίου για τη διοργάνωση «Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα» το 2021. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύμα­τα αναφέρουν ότι το έτος Ιστορίας ΡωσίαΕλλάδ­α 2021 θα αποτελέσει πιθανόν την αφορμή για την πραγματοπο­ίηση επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, κάτι που θα σηματοδοτή­σει και τη διπλωματικ­ή επαναπροσέ­γγιση των δύο πλευρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece