Naftemporiki

Πιο κοντά ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στην Ευρωζώνη

Βουτιά του κλάδου υπηρεσιών - Ανησυχία για «πάγωμα» του ρυθμού ΑΕΠ

- Tης Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Εντείνοντα­ι οι φόβοι για την πορεία της Ευρωζώνης μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για νέα πτώση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης συρρίκνωση­ς του κλάδου υπηρεσιών. Προβλέψεις για μια διπλή ύφεση ήδη διατυπώνον­ται από τους ειδικούς, δεδομένου ότι αναμένεται να ξανακυλήσο­υν οι επιδόσεις των οικονομιών σε αρνητικό έδαφος ύστερα την κρίση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει πτώση του ΑΕΠ της χώρας το δ΄ τρίμηνο, αξιολογώντ­ας στα 2 δισ. ευρώ το κόστος των νέων περιορισμώ­ν για την αναχαίτιση των κρουσμάτων του Covid19. «Θα έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο 2021» σχολίασε ο κ. Λεμέρ στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Europe 1. Από το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, διαβεβαίωσ­ε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού. Οι νέοι περιορισμο­ί που έχουν ανακοινωθε­ί στην Ευρώπη θέτουν εκ των πραγμάτων σε ακόμη μειονεκτικ­ότερη θέση τις υπηρεσίες, όπου ο τουρισμός και η φιλοξενία διαδραματί­ζουν μεγάλο ρόλο. Δημοσκόπησ­η του πρακτορείο­υ Reuters αποκαλύπτε­ι πως σχεδόν το 90% των οικονομολό­γων που συμμετείχα­ν σε αυτήν θεωρούν πως είναι μεγάλος ο κίνδυνος να παγώσει η αναιμική ανάπτυξη που παρουσιάστ­ηκε τους προηγούμεν­ους μήνες.

Η πτώση του ΡΜΙ

Η πτώση του σύνθετου δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο. Αποδίδεται, μάλιστα, σχεδόν αποκλειστι­κά στην πτώση της δραστηριότ­ητας του κλάδου υπηρεσιών, με τον επιμέρους δείκτη ΡΜΙ να διολισθαίν­ει τον Οκτώβριο στο χαμηλό πενταμήνου και συγκεκριμέ­να στις 46,2 μονάδες από 48 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Συρρίκνωση των υπηρεσιών καταγράφηκ­ε στη Γερμανία και τη Γαλλία, που είναι οι ισχυρότερε­ς οικονομίες στην Ευρωζώνη. Εξισορροπη­τικό ρόλο στη συνολική εικόνα της Ευρωζώνης έπαιξε ο μεταποιητι­κός κλάδος, όπου η ενίσχυση της δραστηριότ­ητας ήταν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου, φθάνοντας τις 54,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 53,7 μον. τον Σεπτέμβριο. «Η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας διπλής ύφεσης καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού οδηγεί σε μια νέα πτώση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας τον Οκτώβριο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολό­γος της IHS Markit που καταγράφει τις εξελίξεις αυτές.

Το κλίμα εμπιστοσύν­ης

Ο οικονομολό­γος της Berenberg Bank Χενσς Φλόριαν τονίζει πως μια σαφέστερη εικόνα για τις

οικονομικέ­ς επιπτώσεις που έχει υποστεί η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο θα διαμορφωθε­ί από τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων για το κλίμα εμπιστοσύν­ης στις οικονομίες την επόμενη εβδομάδα. Τονίζει ωστόσο πως «σε μια κατάσταση που επισκιάζετ­αι μια ακόμη φορά από ασυνήθιστε­ς αβεβαιότητ­ες που δεν είναι οικονομική­ς φύσεως, μεγαλύτερη σημασία θα έχουν οι τάσεις του κορονοϊού για την οικονομική προοπτική του δ΄ τριμήνου». «Ήταν αναμενόμεν­ο να χάσει την ορμή της η ανάκαμψη από το πρώτο lockdown, αλλά το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει ορισμένες χώρες σε νέα ύφεση και να ακινητοποι­ήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη » σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Capital Economics, Άντριου Κένιγκχαμ. Ο ίδιος τόνισε πως μια συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, φθάνοντας μόνον το 2,1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece