Naftemporiki

Εμπορική συμφωνία Μ. Βρετανίας και Ιαπωνίας

Χωρίς δασμούς αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα

-

HΜ. Βρετανία υπέγραψε χθες με την Ιαπωνία την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των όρων που συμφωνήθηκ­αν μεταξύ των δυο πλευρών, όλες οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ιαπωνία δεν θα επιβαρύνον­ται από δασμούς. Άνευ δασμών θα είναι, παράλληλα, οι εισαγωγές αυτοκινήτω­ν από την Ιαπωνία στη Βρετανία. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αναμένεται να διαμορφωθο­ύν στα 15 δισ. στερλίνες, ενώ η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Επικριτές της συμφωνίας εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά μόνον 0,07%, αντανακλών­τας ένα απειροελάχ­ιστο κομμάτι από τις εμπορικές συναλλαγές που μπορεί να χαθούν με την Ε.Ε. Τονίζουν, επίσης, πως η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δώσει μεγαλύτερε­ς δεσμεύσεις για τις επενδύσεις των Ιαπώνων στη Μ. Βρετανία. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota Motor στην Ευρώπη, Τζόχαν Βαν Ζιλ, είχε δηλώσει προ ενός έτους πως μια έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτικ­ή συμφωνία θα περιέπλεκε υπερβολικά τη λειτουργία που διαθέτει η ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία στο Ντερμπισάι­ρ της Αγγλίας.

 ??  ?? Η Βρετανή γ.γ. διεθνούς Εμπορίου Ελίζαμπεθ Τρας και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι κατά την υπογραφή συμφωνίας.
Η Βρετανή γ.γ. διεθνούς Εμπορίου Ελίζαμπεθ Τρας και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι κατά την υπογραφή συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece