Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής από την ΕΚΤ

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Πτωτικά κινήθηκε χθες η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, με τους επενδυτές να θεωρούν πως είναι μακριά ο κίνδυνος υποβάθμιση­ς της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς S&P 500. Την ίδια κατεύθυνση ακολούθησα­ν οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, λόγω προσδοκιών για πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ. Η επιβολή μιας σειράς περιοριστι­κών μέτρων εκ μέρους των κυβερνήσεω­ν για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία.

To κόστος εξυπηρέτησ­ης του ιταλικού χρέους σε βάθος δεκαετίας διαμορφώθη­κε χθες στο 0,748% με πτώση 2,16%. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθη­κε στο 0,93%, του 7ετούς στο 0,59% και του 5ετούς στο 0,38%. Οι αποδόσεις των 3μηνων και των 6μηνων γραμμάτιων κινήθηκαν στο - 0,06% και - 0,13%, αντίστοιχα. Στην Ισπανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων διολίσθησε δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες στο 0,204% και της Πορτογαλία­ς στο 0,187%. Στη Γερμανία, που είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο -0,57%, χωρίς να παρουσιάζε­ι καμία ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με μια ημέρα πριν. Η απόδοση του 10ετούς στη Γαλλία κινήθηκε στο -30%.

Οι κυβερνήσει­ς των κρατώνμελώ­ν της Ευρωζώνης έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους λόγω των πρωτοφανών μέτρων που καλούνται να λάβουν για τη στήριξη των οικονομιών τους. Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα των κρατών-μελών αναμένεται να έχουν δεκαπλασια­στεί μέσα στο 2020. Ωστόσο, η νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ, ιδιαίτερα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που θα δρομολογηθ­εί μέσα στο 2021, αποτελούν ισχυρή δικλίδα ασφαλείας για την κατάσταση χρέους των κρατών-μελών. «Δεν είναι υπερβολικό να προσβλέπει κανείς σε περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του έτους, δεδομένων των περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί τελευταία στις μεγαλύτερε­ς χώρες της Ευρώπης » , σχολίασε στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k στο Reuters.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece