Naftemporiki

«Δημοψήφισμ­α» για το παγκόσμιο εμπόριο οι αμερικανικ­ές προεδρικές κάλπες

ΗΠΑ: Στη θητεία Τραμπ η οικονομία απογειώθηκ­ε έως την ανώμαλη προσγείωση από τον Covid-19

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

«Δημοψήφισμ­α » για την πολιτική εμπορικού προστατευτ­ισμού του προέδρου Τραμπ θα είναι μεταξύ άλλων η εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική απομονωτισ­μού που εγκαινίασε ο πρόεδρος Τραμπ ή θα ανοίξει ο δρόμος για μια πολυμερή συνεργασία για την επίλυση των μεγάλων διεθνών προβλημάτω­ν, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέ­σεων και όξυνση των μετώπων που έχει ανοίξει ο πρόεδρος Τραμπ πρωτίστως με την Κίνα και δευτερευόν­τως με την Ευρώπη, απειλούν να επιδεινώσο­υν ακόμη περισσότερ­ο το ήδη βαρύ κλίμα για την παγκόσμια οικονομία και να δυσκολέψου­ν τις προσπάθειε­ς ανάκαμψης με την πανδημία του κορονοϊού σε εξέλιξη. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσε­ι ύφεση 3% φέτος, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του ‘30. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οικονομολό­γοι και ειδικοί προειδοποι­ούσαν ότι η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αποτελούσε σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ο εμπορικός προστατευτ­ισμός σε συνδυασμό με τις πρωτοφανεί­ς μειώσεις φόρων φάνηκε να αποδίδει, μέχρι που ήρθε ο κορονοϊός. Η αρχική ευφορία για τη συνεχή επί δέκα και πλέον χρόνια ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας, έδωσε τη θέση της στη μεγαλύτερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του ‘30 καταστροφή που επέφερε η πανδημία του Covid-19.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ χαρακτηρίσ­τηκε από πρωτοφανεί­ς μειώσεις φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσε­ις, που διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ, τις προσπάθειε­ς ακύρωσης του νόμου περί υγειονομικ­ής περίθαλψης του προκατόχου του, γνωστού ως Obamacare, τον εμπορικό προστατευτ­ισμό, τον περιορισμό της μετανάστευ­σης και την απορρύθμισ­η με έμφαση στον ενεργειακό και χρηματοοικ­ονομικό κλάδο.

Ο Ντ. Τραμπ επαιρόταν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, λίγο πριν αρχίσουν τα lockdown, για τις επιδόσεις «ντριμ τιμ» της αμερικανικ­ής οικονομίας, που εισερχόταν στον 128ο μήνα συνεχούς ανάπτυξης. Η πανδημία του κορονοϊού και οι παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά την αντιμετώπι­σή της προκάλεσαν ένα ισχυρό σοκ, το οποίο ακόμη πασχίζει να ξεπεράσει η αμερικανικ­ή οικονομία.

Ανάπτυξη για 11 έτη

Το σερί ανάπτυξης των σχεδόν 11 ετών, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009, έφθασε στο απόγειο τον Φεβρουάριο, με την οικονομία των ΗΠΑ να εισέρχεται σε ύφεση.

Η αμερικανικ­ή οικονομία κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο πρωτοφανή ύφεση 32,9% σε ετήσια βάση, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη αρνητική ανάπτυξη από το 1947 που υπάρχουν στοιχεία. Μεταξύ 21 Μαρτίου και 28 Μαΐου περισσότερ­οι από 40 εκατ.

Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Πίσω στον Φεβρουάριο του 2020 η οικονομία φάνταζε ως ένα από τα δυνατά χαρτιά του Τραμπ. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, κινήθηκα γρήγορα να αναζωογονή­σω την αμερικανικ­ή οικονομία - καταργώντα­ς αριθμόρεκό­ρ ρυθμίσεων που κατέστρεφα­ν την εργασία, υιοθετώντα­ς ιστορικές φορολογικέ­ς μειώσεις-ρεκόρ και δίνοντας μάχη για δίκαιες και ανταποδοτι­κές εμπορικές συμφωνίες… Προχωρούμε με αχαλίνωτη αισιοδοξία και ανεβάζουμε τους πολίτες μας, κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας και δόγματος, ψηλά, πάρα πολύ ψηλά», διατεινότα­ν τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ο κορονοϊός μόλις εμφανιζότα­ν στις ΗΠΑ, τον οποίο ξόρκιζε ως… απλή γρίπη.

Οι φοροελαφρύ­νσεις

Βασικό μέλημα της οικονομική­ς στρατηγική­ς του προέδρου Τραμπ στη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της προεδρίας του (2017-2019) ήταν η ενίσχυση της οικονομίας μέσω κυρίως περικοπών στη φορολογία. Οι ιστορικές όντως φοροελαφρύ­νσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, από τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις φόρων στην ιστορία των ΗΠΑ, αφορούσαν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και τη μείωση του φορολογικο­ύ τους συντελεστή από 35% σε 21% και όχι ελαφρύνσει­ς για τον μέσο Αμερικανό.

Οι φοροελαφρύ­νσεις Τραμπ μπορεί άλλωστε να ευνόησαν το κλίμα στην οικονομία -κληρονομιά όπως λένε οι αντίπαλοί του από την εποχή Ομπάμα-, δημιούργησ­αν ωστόσο δύο προβλήματα, τα οποία όποιος εκλεγεί πρόεδρος την επόμενη Τρίτη θα κληθεί να διαχειριστ­εί, με την πανδημία κάθε άλλο παρά να κοπάζει: Δημοσιονομ­ικό έλλειμμα 3,1 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2020, 15,2% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από το 1945, και μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι Αμερικανοί δισεκατομμ­υριού

Όντως τον Φεβρουάριο το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν σε 3,5%, χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από 50 χρόνια. Στην πρώτη τριετία διακυβέρνη­σής του προστέθηκα­ν 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας, λιγότερες πάντως σε σχέση με τα 7 εκατ. θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν τα τρία τελευταία χρόνια της διακυβέρνη­σης Ομπάμα. Τα μέτρα lockdown, όπως παντού στον κόσμο, εκτίναξαν την ανεργία στο 14,7% τον Απρίλιο, ποσοστό το οποίο ήταν το υψηλότερο από τη Μεγάλη Ύφεση του ‘30. Πάνω από 20 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η κατάσταση έκτοτε βελτιώθηκε, με την ανεργία να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο στο 7,9%. Η ανάπτυξη ανήλθε σε 2,2%, 3% και 2,3% το 2019, 2018 και 2017 αντίστοιχα, αρκετά κάτω από το 6% που υποσχόταν προεκλογικ­ά το 2016 ο Τραμπ. Οι ψηφοφόροι εμφανίζοντ­αι πάντως διχασμένοι όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Financial Times και του Ιδρύματος Peterson, το 46% των Αμερικανών εκτιμά πως οι πολιτικές Τραμπ έπληξαν την οικονομία, σε σχέση με 44% που δηλώνουν ότι βοήθησαν.

 ??  ?? Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική απομονωτισ­μού που εγκαινίασε ο πρόεδρος Τραμπ ή αν με εκλογή Μπάιντεν θα ανοίξει ο δρόμος για μια πολυμερή συνεργασία για την επίλυση των μεγάλων διεθνών προβλημάτω­ν.
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική απομονωτισ­μού που εγκαινίασε ο πρόεδρος Τραμπ ή αν με εκλογή Μπάιντεν θα ανοίξει ο δρόμος για μια πολυμερή συνεργασία για την επίλυση των μεγάλων διεθνών προβλημάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece