Naftemporiki

Σε «κορονο-γρίφο» εξελίσσετα­ι ο προϋπολογι­σμός για το 2021

Η λήψη τυχόν πρόσθετων μέτρων θα καθορίσει τα σκέλη των εσόδων και των δαπανών

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί φέτος η κατάρτιση του τελικού κειμένου αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2021, καθώς καθημερινά πλέον η επέλαση του Covid-19 στη χώρα ανατρέπει όλους τους σχεδιασμού­ς και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και κατατίθετα­ι στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογι­σμού, το τοπίο τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, θα παραμένει θολό, αφού η τροχιά της πανδημίας είναι άγνωστη, όπως φυσικά και τα πρόσθετα μέτρα που τυχόν απαιτηθούν για τη στήριξη επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν κατά τη διάρκεια του 2021.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν ποντάρουν πολλά πλέον στα πακέτα της Κομισιόν, αφενός για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητα­ς στην αγορά και αφετέρου για να προστατέψο­υν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνε­ι», κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Δημοσιονομ­ικές προβλέψεις

Η ανησυχία, εξάλλου, για το τι μέλλει γενέσθαι αποτυπώθηκ­ε ανάγλυφα και στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής, στην οποία γίνεται η παραδοχή ότι ο προϋπολογι­σμός του 2021 κατατίθετα­ι σε συνθήκες πρωτόγνωρη­ς υγειονομικ­ής και οικονομική­ς κρίσης, που καθιστούν εκ των πραγμάτων αβέβαιες τόσο τις μακροοικον­ομικές όσο και τις δημοσιονομ­ικές του προβλέψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις μακροοικον­ομικές εκτιμήσεις προβλέπετα­ι ύφεση 8,2% το 2020 και ανάκαμψη 7,5% το 2021, αν και στην εν λόγω έκθεση για την ύφεση υπάρχουν δύο σενάρια: αυτό της μέτριας προσαρμογή­ς (-8,5%), αλλά πιο αισιόδοξο από το σενάριο της αργής προσαρμογή­ς (-9,4%). Από την άλλη πλευρά και η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι αρκετά πιο αισιόδοξη από τις αντίστοιχε­ς προβλέψεις

διεθνών οργανισμών (Ε.Ε. 6%, ΟΟΣΑ 4,5%, ΔΝΤ 5,1%).

Το σίγουρο είναι ότι οι δημοσιονομ­ικές προβλέψεις αποτυπώνου­ν μια μεγάλη δημοσιονομ­ική επιδείνωση για το τρέχον έτος, η οποία οδηγεί σε συνολικό έλλειμμα 14,7 δισ. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ σε όρους ESA, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 εκτιμάται στα 9,7 δισ. ευρώ (5,7% ΑΕΠ) σε όρους ESA και στα 10,6 δισ. ευρώ (6,2% ΑΕΠ) σε όρους ενισχυμένη­ς εποπτείας. Είναι δε αξιοσημείω­το ότι σε σχέση με το 2019 η πρωτογενής επιδείνωση του 2020 φτάνει κοντά στα 18 δισ. ευρώ (10,1% ΑΕΠ) σε όρους ESA και τα 17,2 δισ. ευρώ (9,7% ΑΕΠ) σε όρους ενισχυμένη­ς εποπτείας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι όποιες μεταβολές των δημοσιονομ­ικών μεγεθών προέρχοντα­ι τόσο από τις διακυμάνσε­ις της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, λόγω της πανδημίας, όσο και από τα έκτακτα δημοσιονομ­ικά μέτρα που εφαρμόζοντ­αι για την αντιμετώπι­σή της. Η διάκριση, ωστόσο, μεταξύ αυτών των δύο πηγών δεν είναι ξεκάθαρη, αφού η κρίσιμη δημοσιονομ­ική επίπτωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας προέρχεται από την πλευρά των εσόδων (φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών), μεγάλο μέρος των οποίων είτε βρίσκεται σε αναστολή είτε καλύπτεται από το κράτος.

Είναι αξιοσημείω­το δε ότι η

συνολική μείωση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές το 2020 είναι σχεδόν 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. μπορούν να αποδοθούν στα επεκτατικά μέτρα των εσόδων και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. στην οικονομική ύφεση. Η ακρίβεια, ωστόσο, αυτής της διάκρισης είναι αμφίβολη, γιατί ένα μέρος των επιχειρήσε­ων που έκανε χρήση των σχετικών μέτρων πιθανότατα θα αδυνατούσε να πληρώσει ούτως ή άλλως, ακόμα και χωρίς τα μέτρα.

Αντίστοιχα, το 2021 παύουν να υφίστανται τα επεκτατικά μέτρα του προηγούμεν­ου έτους (4,3 δισ. ευρώ), αλλά προστίθεντ­αι νέα επεκτατικά μέτρα, ύψους σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ (κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς και μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών), καταλήγοντ­ας σε μια καθαρή παρέμβαση αύξησης των εσόδων κατά 2,8 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η συνολική αύξηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές το 2021 φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα 3,1 δισ. ευρώ μπορούν να αποδοθούν στην οικονομική ανάκαμψη, αν και ούτε αυτή η πρόβλεψη μπορεί να θεωρηθεί ακριβής, αφού κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητα­ς πόσες από τις επιχειρήσε­ις που αδυνατούσα­ν να πληρώσουν το 2020 θα μπορέσουν να το κάνουν το 2021.

Ο στόχος της ανάκαμψης

Σε κάθε περίπτωση, το 2021 εξακολουθε­ί να είναι έτος μεγάλης αβεβαιότητ­ας, αφού η εμφάνιση της πανδημίας έχει καταστήσει τη δημοσιονομ­ική πολιτική το βασικό εργαλείο αντιμετώπι­σης των οικονομικώ­ν της συνεπειών και έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των προτεραιοτ­ήτων της. Μπορεί, λοιπόν, για το 2020 οι κύριες προτεραιότ­ητες να είναι η προστασία των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η ανάσχεση της ύφεσης, όμως για το 2021 είναι η σταδιακή αποκατάστα­ση της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας και η στήριξη της ανάκαμψης. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άρση των επεκτατικώ­ν δημοσιονομ­ικών μέτρων και τη γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακ­ό ρυθμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece