Naftemporiki

Μόνες σίγουρες οι εξαγγελίες των 6,8 δισ. στη Θεσσαλονίκ­η

-

Το μοναδικό δεδομένο στον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2021 είναι ότι ενσωματώνο­νται όλα τα μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκ­ης και τα οποία ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», είναι τα εξής:

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσοντα­ι οι εργαζόμενο­ι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ εξαιρούντα­ι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχ­οι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογι­σμό φθάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλετα­ι σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ, οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθο­ι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα

νησιά της χώρας ( Φούρνοι, Άη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζ­ο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.ά.), με το κόστος να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογρ­άφους και στις τουριστικέ­ς υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. ευρώ.

Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέ­σεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία έτη, από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοπο­ιηθούν.

Εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece