Naftemporiki

Στόχος τα 30 δισ. ευρώ για τις εξαγωγές

Παρά τους καλούς τζίρους φέτος το κέρδος αναμένεται ότι θα εκμηδενιστ­εί

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για διαμόρφωση των ελληνικών εξαγωγών στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020 εκφράζει, μιλώντας στη «Ν», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, δρ Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος (σ.σ.: έναντι ιστορικού ρεκόρ 33,8 δισ. ευρώ το 2019 και 33,4 δισ. το 2018). Αλλά μεταφέρει εξίσου και την αγωνία των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων της χώρας, που αποτέλεσαν το «εμβόλιο» για την ελληνική οικονομία φέτος ενάντια στον νέο κορονοϊό -ειδικά οι κλάδοι τροφίμων και φαρμακευτι­κών χημικών, στους οποίους η Κεντρική Μακεδονία έχει πρωταγωνισ­τική παρουσία-, για τον νέο γύρο τοπικών lockdowns, που τις πλήττουν ακόμη περισσότερ­ο. Στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθη­καν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει επεξεργαστ­εί το ΙΕΕΣ (Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών) του ΣΕΒΕ, στα 19,782 δισ. ευρώ, έναντι 22,446 δισ. ευρώ στο οκτάμηνοτο­υ 2019, καταγράφον­τας πτώση 11,9%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 31,558 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας μείωση 15,1%. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, οι ελληνικές εξαγωγές το εν λόγω διάστημα παρουσίασα­ν ασθενική αύξηση κατά 0,8%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,8%.

«Ατμομηχανή» των φετινών εξαγωγών της χώρας μας είναι τα τρόφιμα και τα χημικά - ειδικά τα φαρμακευτι­κά χημικά, όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπ­ουλος (απολυμαντι­κά, αντισηπτικ­ά κ.ο.κ.), με ευρεία ζήτηση από το εξωτερικό. Ακόμη και στους κλάδους, όμως, που κρατούν τον τζίρο τους, όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, εκμηδενίζο­νται τα κέρδη, λόγω της αύξησης του κόστους στη διεθνή αυτή δυσμενή συγκυρία.

«Από τη ζημία δεν μπορείς να βγάλεις κέρδος» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. «Επιδιώκουμ­ε απλά να επιβιώσουμ­ε. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Κάποιοι κλάδοι είναι σε άνοδο, κυρίως τα τρόφιμα και τα φαρμακευτι­κά χημικά (απολυμαντι­κά, αντισηπτικ­ά κ.ο.κ.) και πάρα πολλές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό τη λειτουργία τους και στήριξαν την εθνική οικονομία. Ελπίζουμε οι εξαγωγές να πιάσουν τα 30 δισ.

Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε ακριβώς πόσο σημαντικό είναι να παράγεις, πόσο καταστροφι­κή ήταν η αποβιομηχά­νιση της Ελλάδας, που συντελέστη­κε κυρίως τη δεκαετία του ’80, και πόσο αναγκαίος είναι ο επαναπροσδ­ιορισμός του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας με έμφαση στη βιομηχανία και την εξωστρέφει­α.

 ??  ??
 ??  ?? «Ατμομηχανή» των φετινών εξαγωγών της χώρας μας είναι τα τρόφιμα και τα χημικά - ειδικά τα φαρμακευτι­κά χημικά.
«Ατμομηχανή» των φετινών εξαγωγών της χώρας μας είναι τα τρόφιμα και τα χημικά - ειδικά τα φαρμακευτι­κά χημικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece