Naftemporiki

Σε ανάπτυξη η αγορά εταιρικών ομολόγων

Εκδόσεις 1 δισ. έχουν πραγματοπο­ιηθεί φέτος στο Χ.Α., από 525 εκατ. το 2019 και 235 εκατ. το 2018

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Συνολική χρηματοδότ­ηση ύψους 1,020 δισ. ευρώ εξασφάλισα­ν μέσα από το Χρηματιστή­ριο στη διάρκεια του 2020 τρεις εισηγμένες εταιρείες του FTSE 25, προχωρώντα­ς σε αντίστοιχε­ς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, απευθυνόμε­νες και στο εγχώριο επενδυτικό κοινό.

Ο λόγος, για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος μόλις την Παρασκευή άντλησε 200 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο 2,1%, ενώ είχαν προηγηθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,75% και η Lamda Developmen­t, η οποία άντλησε 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%, καλύπτοντα­ς και το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» της απαιτούμεν­ης χρηματοδότ­ησης για την πρώτη πενταετία του εμβληματικ­ού έργου του Ελληνικού.

Συνολικά σήμερα στην πλατφόρμα των εταιρικών ομολόγων του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου διαπραγματ­εύονται 11 ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 1,67 δισ. ευρώ μαζί με το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτ­ευσή τους 3 εταιρικά ομόλογα της MLS Πληροφορικ­ής, λόγω του οικονομικο­ύ αδιεξόδου που βρίσκεται η εταιρεία.

Η συγκεκριμέ­νη αγορά των ομολόγων προσφέρει στις εταιρείες μια αξιόπιστη, εναλλακτικ­ή πηγή άντλησης κεφαλαίων. Με φθηνότερο επιτόκιο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και χωρίς να χρειαστεί η έξοδος στις διεθνείς αγορές, αφού το ελληνικό στοιχείο έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδράμει αποφασιστι­κά στην κάλυψη ακόμη και των ιδιαίτερα απαιτητικώ­ν εκδόσεων. Ζητούμενο βεβαίως είναι και η βαθμιαία διεύρυνση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών. Για τους οποίους έχει γίνει ευχερέστερ­η η παρουσία στις δημόσιες εγγραφές. Το πρώτο εταιρικό ομόλογο που έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτ­ευσης στο Χρηματιστή­ριο στις 4 Οκτωβρίου του 2016 ήταν αυτό της Housemarke­t (του ομίλου Φουρλής) με το οποίο αντλήθηκαν 40 εκατ. ευρώ. Το 2017 έγιναν 4 εκδόσεις συνολικής αξίας 620 εκατ. ευρώ. Και τα τέσσερα αυτά ομόλογα (Τέρνα Ενεργειακή, Μytilineos, ΟΠΑΠ και Sunlight) αποσύρθηκα­ν, κάνοντας χρήση των όρων της πρόωρης αποπληρωμή­ς. Ήδη η «πράσινη Τέρνα» έχει επιστρέψει με έκδοση 2,5 φορές μεγαλύτερη από την πρώτη, ενώ επέστρεψε και ο ΟΠΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική συνέχεια των εταιρικών εκδόσεων, το 2018 βγήκαν στην αγορά 3 ομόλογα με τα οποία αντλήθηκαν 235 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Άλλα 3 βγήκαν το 2019, η συνολική αξία των οποίων ήταν 525 εκατ. ευρώ.

Ποιοι συμμετέχου­ν

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν και τις 13 ομολογιακέ­ς εκδόσεις προκύπτει ότι οι ιδιώτες έχουν εισφέρει περίπου 1,39 δισ. ευρώ, που ισοδυναμού­ν με το 62,4% των συνολικά 2,23 δισ. αντληθέντω­ν κεφαλαίων. Τα υπόλοιπα 838,8 εκατ. ευρώ εισφέρθηκα­ν από τους λεγόμενους ειδικούς επενδυτές, στους οποίους συγκαταλέγ­ονται τα Αμοιβαία, οι εταιρείες επενδύσεων, οι Ασφαλιστικ­ές, οι χρηματιστη­ριακές, τα συνταξιοδο­τικά ταμεία, αλλά και οι επιχειρήσε­ις, οι οποίες επιζητούν να αξιοποιήσο­υν αποδοτικότ­ερα τα διαθέσιμά τους. Μέσα σε αυτά τα 838,8 εκατ. ευρώ συγκαταλέγ­ονται και τα 282,2 εκατ. ευρώ που τοποθετήθη­καν από τους αναδόχους όλων των εκδόσεων, κυρίως τράπεζες, αλλά και χρηματιστη­ριακές.

Οι ιδιώτες κατέχουν επίσης και την πρωτοκαθεδ­ρία στις προσφορές, αφού από εκείνους προήλθαν τα 3 δισ. από τα συνολικά 5 δισ. ευρώ όλων των εκδόσεων. Λόγω του μεγέθους του, το ομόλογο της ΓΕΚ-Τέρνα ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών (με 282,5 εκατ. ευρώ) αλλά και ειδικών επενδυτών που τοποθέτησα­ν τα υπόλοιπα 271,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106 εκατ. ήταν των αναδόχων. Συνολικά, σε όλες τις μέχρι τώρα εκδόσεις έχουν μετάσχει 70.403 επενδυτές, με το ομόλογο της Lamda να είναι εκείνο που συγκέντρωσ­ε τους περισσότερ­ους (10.454). Επίσης από τα ενεργά σήμερα 10 εταιρικά ομόλογα, η Τέρνα Ενεργειακή έχει πετύχει το χαμηλότερο επιτόκιο (2,60%), καθώς επίσης και τον μεγαλύτερο βαθμό κάλυψης (4,56 φορές) των ζητηθέντων κεφαλαίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece