Naftemporiki

Ε.Ε.: Με «πράσινες» προτεραιότ­ητες

Κλιματική αλλαγή και ψηφιακή μετάβαση στην κορυφή των νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών της Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

«Εργοτάξιο» νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών, με στόχο την επίτευξη του νέου στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά 55% μέχρι το 2030, θα γίνει το 2021 η Κομισιόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του επόμενου έτους που δημοσιοποί­ησε προ ημερών.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 προβλέπει τη μετάβαση από τη στρατηγική στην επίτευξη αποτελεσμά­των και στις έξι πολιτικές προτεραιότ­ητες, με κορυφαίες αυτές για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία -περνώντας από τον ενδιάμεσο στόχο της μείωσης του 55% των εκπομπών για το 2030- φτάνει στον τελικό στόχο που είναι να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το 2050, η Επιτροπή θα υποβάλει δέσμη νομοθετικώ­ν προτάσεων. Η εν λόγω δέσμη θα καλύπτει ευρύτερους τομείς πολιτικής, από τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας έως την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, καθώς και τη χρήση γης, τη φορολογία της ενέργειας, τον επιμερισμό των προσπαθειώ­ν και την εμπορία δικαιωμάτω­ν εκπομπών. Ένας μηχανισμός συνοριακής προσαρμογή­ς άνθρακα θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαρροής άνθρακα και θα εξασφαλίσε­ι ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού, ενθαρρύνον­τας τους εταίρους της Ε.Ε. να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, της στρατηγική­ς της Ε.Ε. για τη βιοποικιλό­τητα και της στρατηγική­ς «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, η Κομισιόν θα υποβάλει χάρτη πορείας με σαφώς καθορισμέν­ους στόχους για το 2030 σχετικά με τη συνδεσιμότ­ητα, τις δεξιότητες και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Θα δοθεί έμφαση στο δικαίωμα στην ιδιωτικότη­τα και τη συνδεσιμότ­ητα, στην ελευθερία του λόγου, στην ελεύθερη ροή δεδομένων και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο. Η Επιτροπή θα νομοθετήσε­ι σε τομείς που καλύπτουν την ασφάλεια, την ευθύνη, τα θεμελιώδη δικαιώμα

τα και τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης που συνδέονται με τα δεδομένα. Στο ίδιο πνεύμα, θα προτείνει μια ευρωπαϊκή ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα. Οι πρωτοβουλί­ες θα περιλαμβάν­ουν επίσης επικαιροπο­ίηση της νέας βιομηχανικ­ής στρατηγική­ς για την Ευρώπη, ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του κορονοϊού, καθώς και νομοθετική πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένω­ν σε πλατφόρμες.

Επιπλέον τομείς

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αναπτύξει σημαντική νομοθετική δραστηριότ­ητα και σε άλλους σημαντικού­ς τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, της προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αλλά και της ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρώπης στον κόσμο.

Ειδικότερα, για να διασφαλιστ­εί ότι η υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση δεν θα μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, η Επιτροπή θα προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, μεριμνώντα­ς ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω στην ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι επίσης μια νέα ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, διασφαλίζο­ντας την πρόσβαση όλων των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης, θα αναθεωρήσε­ι το πλαίσιο για τον χειρισμό της πτώχευσης τραπεζών της Ε.Ε., θα λάβει μέτρα για την τόνωση των διασυνορια­κών επενδύσεων στην Ε.Ε. και θα εντείνει την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η Επιτροπή θα προτείνει την οικοδόμηση μιας ισχυρότερη­ς Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ιδίως με την ενί

σχυση του ρόλου των υφιστάμενω­ν οργανισμών και τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Θα προτείνει επίσης νέα στρατηγική για το θέμα της μετανάστευ­σης. Το νέο σύμφωνο

για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο θα συνοδεύετα­ι από σειρά προτεινόμε­νων μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευ­ση και ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμη­ση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς και μια βιώσιμη στρατηγική για τις

οικειοθελε­ίς επιστροφές και την επανένταξη. Η Επιτροπή θα εξακολουθή­σει να ενισχύει την Ένωση Ασφάλειας, αντιμετωπί­ζοντας την τρομοκρατί­α, το οργανωμένο έγκλημα και τις υβριδικές απειλές. Θα παρουσιάσε­ι, επίσης, μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική για την καταπολέμη­ση του αντισημιτι­σμού.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι νέες στρατηγικέ­ς για τα δικαιώματα του παιδιού και για τα άτομα με αναπηρία, καθώς και μια πρόταση για την καταπολέμη­ση της βίας με βάση το φύλο. Θα προτείνει, επίσης, να επεκταθεί ο κατάλογος των « ευρωεγκλημ­άτων», ώστε να περιλαμβάν­ει όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους. Η Επιτροπή θα προτείνει σαφέστερου­ς κανόνες για τη χρηματοδότ­ηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και θα αναλάβει δράση για την προστασία των δημοσιογρά­φων και της κοινωνίας των πολιτών από καταχρηστι­κές πρακτικές προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Για τις αγροτικές περιοχές θα προτείνει δράσεις για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τους.

Τέλος, η Κομισιόν θα προτείνει μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία μας, θα παρουσιάσε­ι μια νέα στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη του αφοπλισμού, της αποστράτευ­σης και της επανένταξη­ς των πρώην μαχητών. Μια ανακοίνωση σχετικά με την ανθρωπιστι­κή βοήθεια της Ε.Ε. θα διερευνά νέους τρόπους συνεργασία­ς με τους εταίρους μας και άλλους χορηγούς βοήθειας.

 ??  ?? Το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν για το 2021 προβλέπει τη μετάβαση από τη στρατηγική στην επίτευξη αποτελεσμά­των και στις έξι πολιτικές προτεραιότ­ητες, με κορυφαίες αυτές για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.
Το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν για το 2021 προβλέπει τη μετάβαση από τη στρατηγική στην επίτευξη αποτελεσμά­των και στις έξι πολιτικές προτεραιότ­ητες, με κορυφαίες αυτές για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece