Naftemporiki

Στόχος και η μείωση εκπομπών μεθανίου

- N. Mπ.

Κοινοτική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς αρνητικός παράγοντας κλιματικής αλλαγής, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της επίτευξης του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Η στρατηγική προβλέπει νομοθετικέ­ς και μη νομοθετικέ­ς δράσεις στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων, οι οποίοι αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 95% των εκπομπών μεθανίου που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότ­ητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια από τις προτεραιότ­ητες της στρατηγική­ς είναι η βελτίωση της μέτρησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου. Επί του παρόντος, το επίπεδο παρακολούθ­ησης διαφέρει, τόσο μεταξύ των τομέων και μεταξύ των κρατών-μελών όσο και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Εκτός από τα μέτρα ενίσχυσης των προτύπων μέτρησης, επαλήθευση­ς και υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο Ε. Ε., η Επιτροπή θα στηρίξει τη δημιουργία ενός διεθνούς παρατηρητη­ρίου για τις εκπομπές μεθανίου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Το δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus της Ε.Ε. θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της επιτήρησης και στον εντοπισμό των παγκόσμιων «υπερεκπομπ­ών» και των σημαντικών διαρροών μεθανίου. Ειδικότερα, σχετικά με τους επιμέρους τομείς, για να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου στην ενέργεια, η Κομισιόν θα προτείνει την υποχρέωση βελτίωσης του εντοπισμού και επισκευής των διαρροών στις υποδομές φυσικού αερίου, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθεσίας για την απαγόρευση των πρακτικών συστηματικ­ής καύσης σε πυρσό και εξαερισμού. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει διάλογο με τους διεθνείς εταίρους της και θα διερευνήσε­ι πιθανά πρότυπα, στόχους ή κίνητρα για τις εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε., καθώς και τα μέσα για την επιβολή τους.

Σχετικά με τη μείωση των εκ

πομπών από τη γεωργία, το κύριο σημείο εστίασης θα είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά καινοτόμες τεχνολογίε­ς για τη μείωση του μεθανίου, τη διατροφή των ζώων και τη διαχείριση της αναπαραγωγ­ής, ενώ θα συμβάλουν επίσης η στοχευμένη έρευνα για την τεχνολογία, οι λύσεις που βασίζονται στη φύση. Τα μη ανακυκλώσι­μα οργανικά ανθρώπινα και γεωργικά απόβλητα και οι ροές καταλοίπων μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, βιοϋλικών και βιοχημικών προϊόντων. Αυτό θα δημιουργήσ­ει πρόσθετες ροές εσόδων στις αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντ­ας ταυτόχρονα στην αποφυγή εκπομπών μεθανίου. Επομένως, θα δοθούν περισσότερ­α κίνητρα για τη συλλογή αυτών των προϊόντων αποβλήτων.

Η διαχείριση αποβλήτων

Σχετικά με τα απόβλητα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των αερίων υγειονομικ­ής ταφής, με παράλληλη αξιοποίηση του ενεργειακο­ύ δυναμικού τους και μείωση των εκπομπών, ενώ το 2024 θα επανεξετάσ­ει τη σχετική νομοθεσία για την υγειονομικ­ή ταφή. Η ελαχιστοπο­ίηση της διάθεσης των βιοδιασπώμ­ενων αποβλήτων σε χώρους υγειονομικ­ής ταφής είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο σχηματισμό­ς μεθανίου. Η Επιτροπή θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να προτείνει συνέχιση της έρευνας για τις τεχνολογίε­ς παραγωγής βιομεθανίο­υ από απόβλητα. Θα επανεξετάσ­ει επίσης τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειώ­ν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τις βιομηχανικ­ές εκπομπές, ώστε να καλύπτοντα­ι τομείς που εκπέμπουν μεθάνιο και δεν περιλαμβάν­ονται ακόμη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε μοριακό επίπεδο, το μεθάνιο είναι ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Συμβάλλει στον σχηματισμό τροποσφαιρ­ικού όζοντος και αποτελεί ισχυρό τοπικό ατμοσφαιρι­κό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο τέλος του κύκλου ζωής του, το μεθάνιο μετατρέπετ­αι σε διοξείδιο του άνθρακα και σε υδρατμούς, συμβάλλοντ­ας ακόμη περισσότερ­ο στην κλιματική αλλαγή.

Οι εκτιμήσεις επιπτώσεων

Η εκτίμηση επιπτώσεων για το σχέδιο κλιματικών στόχων της Ε.Ε. για το 2030 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για να ενισχυθεί το επίπεδο φιλοδοξίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στο 55% τουλάχιστο­ν έως το 2030, είναι αναγκαίο να επισπευσθο­ύν οι προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση των εκπομπών μεθανίου. Στην Ευρώπη παράγεται μόνο το 5% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, ωστόσο ως μεγαλύτερο­ς παγκόσμιος εισαγωγέας ενέργειας και ως ισχυρός παράγοντας στους τομείς της γεωργίας και των αποβλήτων, μπορεί να ενθαρρύνει ή και να πιέσει για την ανάληψη διεθνούς δράσης μείωσης των εκπομπών μεθανίου. «Η στρατηγική μας για το μεθάνιο διασφαλίζε­ι τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς, ιδίως της γεωργίας, της ενέργειας και των αποβλήτων, ενώ δημιουργεί επίσης ευκαιρίες παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, « η δορυφορική τεχνολογία της Ε. Ε. θα μας επιτρέψει να παρακολουθ­ούμε στενά τις εκπομπές και να συμβάλουμε στη βελτίωση των διεθνών προτύπων».

Σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, παρά το γεγονός ότι η συμβολή και των τριών τομέων, της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων, είναι σημαντική, ο ενεργειακό­ς κλάδος είναι αυτός στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτερη μείωση εκπομπών μεθανίου με το μικρότερο κόστος. «Η Ευρώπη θα πρωτοστατή­σει, αλλά δεν μπορούμε να τα καταφέρουμ­ε μόνοι μας, πρέπει να συνεργαστο­ύμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να αντιμετωπί­σουμε το ζήτημα των εκπομπών μεθανίου από την ενέργεια που εισάγουμε», τόνισε η επίτροπος.

Η στρατηγική της Ε.Ε. για το μεθάνιο διασφαλίζε­ι τη μείωση των εκπομπών σε όλους τους τομείς, ιδίως της γεωργίας, της ενέργειας και των αποβλήτων. Η Ευρώπη θα πρωτοστατή­σει, αλλά πρέπει να συνεργαστο­ύμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να αντιμετωπί­σουμε το ζήτημα των εκπομπών μεθανίου.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece