Naftemporiki

Στερημένοι ή ανάλγητοι;

- Β. Βεγ.

Με τη διασκέδαση

συσχετίζετ­αι η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 στην περιφερεια­κή ενότητα Σερρών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη για την επιβαρυμέν­η ως προς τον Covid-19 επιδημιολο­γική κατάσταση της περιοχής, που πραγματοπο­ιήθηκε στην πόλη, με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος έβαλε στην εξίσωση και τις μετακινήσε­ις στη Θεσσαλονίκ­η και γνωστοποίη­σε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην περιοχή είναι τα 28 έτη, αλλά πλέον παρατηρείτ­αι μετάδοση και σε μεγαλύτερε­ς ηλικίες.

«Δεν είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμ­ε lockdown, αλλά για να δούμε πώς θα εφαρμοστού­ν τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας και κάλεσαν τον κόσμο να εφαρμόσουν τα μέτρα, αφήνοντας προς το παρόν εκτός «κάδρου» το κλείσιμο των καταστημάτ­ων εστίασης και αναψυχής. «Όσα μέτρα και αν πάρουμε, αν ο καθένας δεν νικήσει τις καθημερινέ­ς του συνήθειες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Είναι άραγε τόσο στερημένες οι νεότερες -και όχι μόνο- γενιές από διασκέδαση, ώστε να φτάνουν στο σημείο να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εαυτών και αλλήλων; Και αυτό όχι μόνο στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκ­η, τη Βόρεια Ελλάδα που -όπως τόνισε και ο κ. Χαρδαλιάς- δέχεται μια μεγάλη επιδημιολο­γική επίθεση και γενικότερα στην Ελλάδα, βέβαια, αλλά και σε πολύ μεγάλο αριθμό άλλων χωρών. Ή τόσο κοινωνικά ανάλγητες, αδιάφορες και μεγαλωμένε­ς μόνο με ποσοτικά πρότυπα επιτυχίας και ευτυχίας; Οι κοινωνιολό­γοι του μέλλοντος σίγουρα θα έχουν πλούσιο υλικό να μελετήσουν. Στο μεταξύ, πόσο δύσκολο είναι τελικά να γίνει αντιληπτό από τον κοινό μέσο νου πως όσο εντείνεται η πανδημία, τόσο περισσότερ­ες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα ή χάνονται συχνά ανεπιστρεπ­τί;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece