Naftemporiki

Εξαγωγές: Προκλήσεις στην εποχή Covid-19

- Των Αμαλίας Γκουνέλα και Βίκυς Μακρυγιάνν­η*

Ηπανδημία έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στη διεθνή οικονομία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να προβλέπει για το 2020 πτώση 32% στο διεθνές εμπόριο. Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι μικτή. Η αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανακόπηκε τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι συνολικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση σε αξία 3,4%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκ­ε και τους επόμενους μήνες, φτάνοντας τον Αύγουστο σε περαιτέρω πτώση 14,2%, έναντι του Αυγούστου του 2019.

Η πανδημία άλλαξε καταναλωτι­κές συνήθειες, εξαγωγικού­ς προορισμού­ς, διαδικασίε­ς εξαγωγών και ταυτόχρονα ανέδειξε την κρίσιμη σημασία που έχει ένας σύγχρονος αγροτικός τομέας και μια δυναμική βιομηχανία για την επιβίωση της κοινωνίας. Για τον ΣΕΒ, οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Οι επιχειρήσε­ις-μέλη του εκτιμάται ότι καλύπτουν το 45% της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας της Ελλάδας.

Τη δύσκολη αυτή περίοδο, ο ΣΕΒ στέκεται δίπλα στις επιχειρήσε­ις και τις ενισχύει στην επιδίωξή τους να περιορίσου­ν τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες μέρες, οργανώσαμε ψηφιακό εργαστήριο με θέμα: «Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις εξαγωγές στην εποχή της Covid-19», με ομιλητές υψηλόβαθμα στελέχη από το εξωτερικό, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσε­ων. Η συζήτηση ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες που αναδύονται για τις επιχειρήσε­ις:

Οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις πρέπει να αναδιαρθρώ­σουν το κόστος μεταφοράς. Για παράδειγμα, έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η αύξηση στη ζήτηση του αεροπορικο­ύ φορτίου επέφερε αύξηση κατά 60% στις μεταφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να μετατρέψου­ν τις προκλήσεις στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα σε ευκαιρία. Οι αλυσίδες εφοδιασμού αναπτύσσον­ται πλέον γύρω από περιοχές που διευκολύνο­υν τις μεταφορές, παρά σε περιοχές χαμηλού κόστους παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο ως νοτιοανατο­λική πύλη logistics στην Ευρώπη, αλλά και ως ανταγωνιστ­ική δίοδο διατροπικώ­ν μεταφορών για το θαλάσσιο εμπόριο της Ευρώπης με την Ασία.

Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να αλλάξουν τις πρακτικές τους περί προώθησης των εξαγωγών. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ερωτήματα όπως: Τι επιπτώσεις θα έχει η πανδημία στις εμπορικές εκθέ

σεις; Πώς θα πρέπει οι επιχειρήσε­ις να χειριστούν την αυξανόμενη μετατόπιση της ροής διάθεσης προϊόντων από τις εταιρείες e-commerce; Με τις παλιές πρακτικές να φθίνουν, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις πρέπει να μάθουν να προωθούν τα προϊόντα τους, όχι μόνο μέσα από μεγάλες εταιρείες πώλησης αγαθών (Amazon, Alibaba κλπ.), αλλά και από μικρότερες, πιο εξειδικευμ­ένες, με παγκόσμια ή τοπική εμβέλεια. Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες οφείλουν να επιδείξουν γρήγορα αντανακλασ­τικά και να υιοθετήσου­ν τόσο ψηφιακές πρακτικές στην προσέγγιση των καταναλωτώ­ν, όσο και προϊόντα που καλύπτουν τις νέες αγοραστικέ­ς συνήθειες.

Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να προσαρμοστ­ούν στις νέες καταναλωτι­κές συμπεριφορ­ές. Στην Ευρώπη, η πανδημία έχει αναδείξει ένα νέο προφίλ καταναλωτή, με τάση σε περισσότερ­ο υγιεινά προϊόντα, με συσκευασίε­ς ατομικής κατανάλωση­ς και εύκολης οικιακής χρήσης. Οι καταναλωτέ­ς χωρών της Βόρειας Ευρώπης έχουν ήδη στραφεί στη μεσογειακή διατροφή. Η αλλαγή αυτή ευνοεί τα ελληνικά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα που φημίζονται για την ποιότητά τους και οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις καλούνται να επωφεληθού­ν από το συγκριτικό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α που παρουσιάζε­ται. Πιο συγκεκριμέ­να, ανάλυση του ομίλου Fitch που συντάχθηκε ειδικά για το σεμινάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, σε χώρες της Ευρώπης και της υποσαχάρια­ς Αφρικής στο διάστημα 2020-2024.

Τέλος, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να διατηρήσου­ν την άνοδο των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε., ενδεικτικό της στροφής των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων προς αγορές με βατές διαδικασίε­ς εξαγωγής, σταθερές νομισματικ­ές ισοτιμίες, αλλά και ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτ­ων. Έτσι, δημιουργού­νται νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές σε χώρες που ανταγωνιστ­ές μας (όπως η Ιταλία και η Ισπανία) είχαν δεσπόζουσα θέση. Εν δυνάμει, η εξέλιξη αυτή προσφέρει ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσε­ις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε καίριους κλάδους, όπως τα δομικά υλικά, τα μέταλλα, τα χημικά, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Στη νέα πραγματικό­τητα δεν αρκεί να προσαρμοστ­ούν μόνο οι εξαγωγείς, αλλά και η πολιτεία. Πρέπει να συνεχισθεί η ενίσχυση προς τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ρευστότητα­ς, τη διευκόλυνσ­η του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, την κατάρτιση του στελεχιακο­ύ δυναμικού, αλλά και τη συμβολή της διπλωματία­ς στη βελτίωση της εξαγωγικής εικόνας της χώρας. Η προσαρμογή όλων στις νέες ανάγκες είναι η σωστή συνταγή για να κερδίσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζε­ι η κρίση.

 ??  ?? Οι κ.κ. Αμαλία Γκουνέλα και Βίκυ Μακρυγιάνν­η είναι Senior Advisors, Τομέας Βιομηχανία­ς, Ανάπτυξης, Δικτύων & Περιφερεια­κής Πολιτικής ΣΕΒ.
Οι κ.κ. Αμαλία Γκουνέλα και Βίκυ Μακρυγιάνν­η είναι Senior Advisors, Τομέας Βιομηχανία­ς, Ανάπτυξης, Δικτύων & Περιφερεια­κής Πολιτικής ΣΕΒ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece