Naftemporiki

Ισλαμισμός και απανθρωποπ­οίηση

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

«Δεν υπάρχει πιο τραγικό λάθος από αυτό της αντιμετώπι­σης της ισλαμικής τρομοκρατί­ας και των φορέων της με δυτικά κριτήρια. Ακόμα χειρότερα, η ερμηνεία της τρομοκρατί­ας με τα ίδια κριτήρια κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατανόηση της επικινδυνό­τητάς της από το ευρύ κοινό». Ο άνθρωπος που επισημαίνε­ι τα παραπάνω δεν είναι άλλος από τον Γάλλο δικηγόρο και συγγραφέα κόμικς Ριχάρδο Μαλκά, ο οποίος το 2007 υπερασπίστ­ηκε επιτυχώς τον εκδότη του περιοδικού Charlie Hebdo, που είχε κατηγορηθε­ί για ρατσισμό. Κατηγορία που τότε είχε στηριχτεί στη δημοσίευση στο περιοδικό περιπαιχτι­κών για τον Μωάμεθ σκίτσων. Κάποια χρόνια αργότερα, πωρωμένοι ισλαμιστές δολοφονούσ­αν 12 συνεργάτες του περιοδικού, που δεν το βάζει κάτω. Πρόσφατα λοιπόν το περιοδικό επανήλθε με τα σκίτσα, γεγονός που κόστισε το κεφάλι του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο οποίος με βάση τη δημοσίευση αυτή θέλησε να κάνει μάθημα ελευθερίας της έκφρασης στους μαθητές του.

«Για τους ισλαμιστές, έννοιες όπως αυτές του λαϊκού κράτους είναι άγνωστες, ενοχλητικέ­ς και καταραμένε­ς», τονίζει ο Γάλλος δικηγόρος και προσθέτει ότι όσοι νομίζουν ότι οι «τρελοί του Αλλάχ» σκέπτονται όπως εμείς πλανώνται πλάνην οικτράν. Ας σημειωθεί δε ότι αυτός είναι και ο στόχος που θέλουν να πετύχουν οι δολοφόνοι του Ισλάμ. Για παράδειγμα, όταν αυτοί που καταδικάζο­υν την ισλαμική τρομοκρατί­α κατηγορούν­ται για ισλαμοφοβί­α και ρατσισμό, το δώρο είναι σημαντικό για τους εμπνευστές της δολοφονίας αθώων. Η πρακτική αυτή θυμίζει όλους αυτούς που στο παρελθόν κατηγορούσ­αν για «χυδαίο αντικομμου­νισμό» κάθε σοβαρό και δημοκρατικ­ό πολίτη που αντιδρούσε απέναντι στα Γκουλάγκ και τα φρικαλέα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης στην Κολύμα και αλλού. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι δήθεν δημοκράτες που αποδίδουν την ισλαμική τρομοκρατί­α στις ανισότητες και γενικά στη λειτουργία του συστήματος της μικτής οικονομίας. Με την ερμηνεία αυτή, οι μαρξίζοντε­ς αναλυτές δίνουν μια οικονομική και κοινωνική διάσταση, σ’ ένα θέμα που για τους ισλαμιστές έχει πριν απ’ όλα θρησκευτικ­ό χαρακτήρα. Αρκεί να παρακολουθ­ήσει κανείς τα πολυάριθμα ισλαμικά δίκτυα στο Διαδίκτυο, να ακούσει κηρύγματα των ιμάμηδων στα διάφορα γαλλικά τζαμιά και να μελετήσει τις αρχές των Αδελφών Μουσουλμάν­ων στην Αίγυπτο και θα καταλάβει ότι στον χώρο του Ισλάμ, οι νεοφονταμε­νταλιστές, αυτοί δηλαδή που διατηρούν άσβεστο μίσος για τη Δύση και κυρίως το πνεύμα της, έχουν το πάνω χέρι. Υπό αυτή την έννοια, ο νεοφονταμε­νταλισμός δεν αποτελεί μια πλάνη του Ισλάμ. Αντιθέτως είναι μια ιστορική στιγμή του, γεγονός που αυτό καταλάβαμε και το αναμασάμε με το απαραίτητο ιστορικό βάθος, μας προσφέρει κλειδιά ερμηνείας για τις ενέργειες και τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Ευρώπη της πρώτης εικοσαετία­ς του 21ου αιώνα, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας, ζουν πάνω από 70 εκατομμύρι­α μουσουλμάν­οι. Και από τους τελευταίου­ς, τα 18 εκατομμύρι­α περίπου κατοικούν στη Γαλλία, στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Επίσης, στις χώρες αυτές οι μουσουλμάν­οι καλύπτουν το 46% των νέων γεννήσεων, γεγονός που από μόνο του λέει πολλά. Έτσι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν τα νεογέννητα, όπως έχουμε εξ ιδίων διαπιστώσε­ι σε αμέτρητες περιπτώσει­ς, είναι ότι τελούν «υπό χριστιανικ­ή κατοχή». Στη Γαλλία και στο Βέλγιο, αυτού του είδους η «κατήχηση » έχει προσλάβει απίστευτες διαστάσεις, τις οποίες τις βλέπει κανείς στον αριθμό των νέων που τα πέντε τελευταία χρόνια πήγαν στη Συρία και αλλού, για να πολεμήσουν τους «άπιστους» παρέα με τους λοιπούς μισθοφόρου­ς του ισλαμικού κράτους.

Ένα ισλαμικό κράτος, το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε συνδυασμό με μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις. Παρά την απέχθεια των νεοφονταμε­ταλιστών για τη σύγχρονη τεχνολογία, οι ηγετικές ομάδες τους χρησιμοποι­ούν κατά κόρον το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα για να διαδίδουν τις θέσεις και απόψεις τους, να στρατολογο­ύν δολοφόνους και να προσδιορίζ­ουν στόχους. Συνεπώς, η διαδικτυακ­ή παγκοσμιοπ­οίηση αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική ευκαιρία για το αποκαλούμε­νο «ακραίο Ισλάμ» να διευρύνει την επιρροή του με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς σημαντικές επενδύσεις.

Ένα δεύτερο στοιχείο που τροφοδοτεί τη νεοφονταμε­νταλιστική ιδεολογία είναι η περίφημη «Αραβική Άνοιξη». Την τελευταία, οι ακραίοι ισλαμιστές την εμφανίζουν ως δυτική προσπάθεια εισαγωγής στον ισλαμικό κόσμο δυτικών θεσμών, όπως η κοινοβουλε­υτικήδημοκ­ρατία, η ανεξιθρησκ­εία, το κράτος δικαίου και η ελευθερία της σκέψης και έκφρασης. Κατά τους ισλαμιστές, οι παραπάνω αρχές αποτελούν παγίδες που απομακρύνο­υν από το Κοράνι και τις ερμηνείες που δίνουν σε αυτό σαλαφιστές, βαχαμιστές και άλλοι ερμηνευτές. Αρκετοί ιμάμηδες έτσι, ιδιαίτερα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία, υπενθυμίζο­υν στους πιστούς ότι ο Μωάμεθ δεν ήταν μόνον προφήτης αλλά και στρατηγός. Υπό αυτήν του δε την ιδιότητα, πολεμούσε κατά των εχθρών του θεού. Υπό αυτή την έννοια, οι «μαχητές του Ισλάμ», μάχονται κατά ανθρώπων που επιβουλεύο­νται τη θεϊκή βούληση και κυριαρχία. Αν αυτό δεν είναι απανθρωποπ­οίηση, τότε ας μας πουν οι θεωρητικοί της αντιισλαμο­φοβίας περί τίνος πρόκειται. Έτσι για να εξηγούμεθα…

Η διαδικτυακ­ή παγκοσμιοπ­οίηση αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική ευκαιρία για το αποκαλούμε­νο «ακραίο Ισλάμ» να διευρύνει την επιρροή του με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς σημαντικές επενδύσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece