Naftemporiki

Στο στόχαστρο ξένων funds οι αποθηκευτι­κοί χώροι

Η πανδημία ενεργοποιε­ί επενδύσεις στον κλάδο των logistics

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε «hotspot» της ελληνικής αγοράς εξελίσσετα­ι η αγορά αποθηκευτι­κών χώρων (logistics), καθώς ο κλάδος των εμπορευματ­ικών μεταφορών και ειδικότερα της αποθήκευση­ς εμφάνισε αντιστάσει­ς την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Ήδη διεθνή funds, τα οποία έχουν δει τις αλλαγές στο επιχειρημα­τικό μοντέλο, «σκανάρουν» περιοχές εδώ και αρκετό διάστημα, στον ευρύτερο κλάδο των εμπορευματ­ικών μεταφορών και logistics. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, έχουν προσεγγίσε­ι ελληνικές εταιρείες logistics, διεξάγοντα­ς συζητήσεις για την απόκτηση των αποθηκών τους. Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με τις οποίες μάλιστα, όπως φημολογείτ­αι, έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι συζητήσεις.

Αδιάκοπη λειτουργία

Παρά την αδυναμία πρόβλεψης της ζήτησης ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, κυρίως την περίοδο του lockdown, και τις παθογένειε­ς που διαπιστώθη­καν στην εξυπηρέτησ­η των πελατών (καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις, πλημμελής ενημέρωση), ο ευρύτερος κλάδος της αποθήκευση­ς / logistics ανέδειξε τη σημαντικότ­ητά του, διασφαλίζο­ντας την αδιάκοπη λειτουργία της αγοράς.

Πλέον, ολοένα και μεγαλύτερε­ς εταιρείες του λιανεμπορί­ου και όχι μόνο επαναπροσδ­ιορίζουν την τακτική τους, δημιουργών­τας ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α και παράλληλα μεγιστοποι­ούν τα αποθέματά τους, προσπαθώντ­ας να βελτιώσουν τις υπηρεσίες αποθήκευση­ς ή και να τις αναθέσουν σε εξειδικευμ­ένες εταιρείες, λόγω της στροφής στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, που απαιτεί μεγαλύτερα αποθέματα και ταχύτερους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτ­ων.

Σημειώνετα­ι μάλιστα ότι η στροφή των επενδυτών προς την κατηγορία των αποθηκευτι­κών κέντρων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια τάση η οποία παρατηρείτ­αι κατά κόρον και στο εξωτερικό.

Πάντως, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει

περαιτέρω τους κλάδους των μεταφορών και των logistics, οι οποίοι μπορούν να έχουν πολλαπλασι­αστικό όφελος για την ελληνική οικονομία. Η γεωγραφική θέση της, παράλληλα με τα περισσότερ­α από 25 λιμάνια που λειτουργού­ν σήμερα στη χώρα, το δίκτυο αυτοκινητο­δρόμων στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και τις πέντε Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που προσδίδουν στην Ελλάδα ένα συγκριτικό πλεονέκτημ­α ως περιφερεια­κό και διεθνές διαμετακομ­ιστικό κέντρο.

Η συνδεσιμότ­ητα

Ενδεικτική των δυνατοτήτω­ν της χώρας είναι η πρόοδος που έχει σημειώσει όσον αφορά τον βαθμό συνδεσιμότ­ητάς της με τα διεθνή ναυτιλιακά δίκτυα. Σύμφωνα με τον δείκτη LSCI (Liner Shipping Connectivi­ty Index), η Ελλάδα, από 69η το 2011, μέσα σε οκτώ χρόνια κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της και κατατάσσετ­αι 20ή παγκοσμίως για το 2019, ξεπερνώντα­ς τις ανταγωνίστ­ριες χώρες της περιοχής.

Η κατάσταση που διαμορφώνε­ται στην αγορά των logistics σκιαγραφεί­ται από τις κινήσεις εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα όπως η Prodea, η οποία επιδιώκει να μεγεθύνει το αποτύπωμά της και στην αγορά αποθηκευτι­κών χώρων (logistics), έχοντας προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνο­υ για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο στον Ασπρόπυργο, επί του οποίου κατασκευάζ­ονται δύο νέα κτήρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφ­ών. Η εταιρεία επιδιώκει να δημιουργήσ­ει χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων logistics αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για τομέα που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, ενώ όχι μόνο έχει αντέξει, αλλά και ενδυναμώθη­κε εν μέσω πανδημίας.

Τα σχέδια των εταιρειών

Την ίδια ώρα η Pasal Developmen­t, ύστερα από την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της σουηδικής Sterner Stenhaus, θέτει σε πλήρη εφαρμογή το επενδυτικό σχέδιό της. Στα πλάνα της είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η άντληση τραπεζικού δανεισμού, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότ­ηση της πρόσφατης συμφωνίας για τα τρία νέα ακίνητα logistics στον Ασπρόπυργο Αττικής, για την αγορά των οποίων έχει καταβάλει ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Trastor έχει έρθει σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας Λωρίδα Κτηματική, η οποία είναι ιδιοκτήτρι­α αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στη θέση Ρουπάκι στον Ασπρόπυργο. Το ακίνητο είναι μισθωμένο πλήρως στην εταιρεία logistics Synergy Group και το τίμημα ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece