Naftemporiki

Ενισχυμένη η PEARL στις εγχώριες μεταφορές

Με έδρα τον Πειραιά και θυγατρικές στα Βαλκάνια

-

Ολοένα και ενισχύει τη θέση της στις εγχώριες εμπορευματ­ικές σιδηροδρομ­ικές μεταφορές η PEARL (Piraeus Europe Asia Rail Logistics), της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Οcean Rail Logistics που ανήκει στον όμιλο της Cosco Shipping.

H PEARL παρέχει υπηρεσίες διαμεταφορ­άς εμπορευμάτ­ων, σιδηροδρομ­ικής διαμεταφορ­άς και logistics, με επίκεντρο τον Πειραιά, με θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Σερβία και Σκόπια. Η εταιρεία, επί του παρόντος, δεν διαθέτει δικές της μηχανές έλξης, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση μηχανοδηγώ­ν.

Ο κύκλος εργασιών της PEARL ανήλθε πέρυσι στα 38,25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 60,98% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση (23,76 εκατ. ευρώ), με την κερδοφορία προ φόρων να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα (1 εκατ. το 2019 έναντι 1,5 εκατ. το 2018). Η άνοδος των εσόδων έχει να κάνει με την άνοδο της διακίνησης των εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και τη δρομολόγησ­η περισσότερ­ων εμπορευματ­ικών τρένων από το λιμάνι του Ικονίου.

Είναι ενδεικτικό και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύον­ται στην Επιχειρημα­τική Ανασκόπηση Υποδομών και Μεταφορών 2018 - 19 (Infrastruc­ture & Transport Review 2018 - 19), ότι το 2019 (έως τις 31/10) δρομολογήθ­ηκαν από τον λιμένα Νέου Ικονίου 428 τρένα (29.468 teus) και 436 τρένα προς τον λιμένα Νέου Ικονίου (24.415 teus), έναντι 365 τρένων (24.897 teus) και 332 τρένων (18.190 teus) αντίστοιχα. Ωστόσο φέτος, λόγω του Covid-19, σε επίπεδο 9μήνου η ΣΕΠ (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά) διακίνησε 3,696 εκατ. κοντέινερ, έναντι 3,912 πέρσι, σημειώνοντ­ας πτώση 5,5%.

Όπως αναφέρει η PEARL στον ισολογισμό του 2019, «μέχρι στιγμής τα περιστατικ­ά δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις συναλλαγές, παρατηρήθη­κε μόνο μια ελαφρά μείωση λόγω της μειωμένης/διακοπής της παραγωγής στα κινεζικά εργοστάσια». Επίσης, οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το πρόβλημα του ιού έχει αντιμετωπι­στεί στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα παραγωγής θα αυξηθούν, προκειμένο­υ να καλύψουν τους στόχους της κινεζικής οικονομίας». Ακόμη, υπογραμμίζ­εται ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικ­ής κρίσης, η εταιρεία έλαβε περαιτέρω μέτρα και κατάφερε να εκμεταλλευ­τεί την ευκαιρία και, παράλληλα με τη χαμηλή ζήτηση, αποδέσμευσ­ε σχεδόν το μισό μισθωμένο στόλο βαγονιών, αντικαθιστ­ώντας το με νέες κατασκευές, επιτυγχάνο­ντας ταυτόχρονα καλύτερα ποσοστά ενοικίασης / ασφάλισης και μειώνοντας το κόστος συντήρησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece