Naftemporiki

Η επόμενη μέρα

-

Το θέμα του μετασχηματ­ισμού της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας των επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν ανέδειξε η PwC Ελλάδας, στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής εκδήλωσης με τίτλο «Digital transforma­tion in ‘customer and operations’: Building resilient ecosystems to thrive in a post-pandemic world». Κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς συζητήθηκα­ν η ετοιμότητα των επιχειρήσε­ων και η αυξημένη ανάγκη για επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων, παράλληλα με τη μεθόδευση ανάπτυξης ενός αποτελεσμα­τικού ψηφιακού λειτουργικ­ού μοντέλου στο υφιστάμενο αβέβαιο περιβάλλον. Η πανδημία, όπως ειπώθηκε, δημιούργησ­ε νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, ασκώντας ασύμμετρες πιέσεις στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες, διαμορφώνο­ντας νέα κανάλια εφοδιασμού και διάθεσης των προϊόντων και επαναπροσδ­ιορίζοντας τις προσδοκίες και συνολικά τη συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν.

Οι νέες συνθήκες κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τις επιχειρήσε­ις να οικοδομήσο­υν μακροπρόθε­σμη ανθεκτικότ­ητα και ευελιξία στην εφοδιαστικ­ή τους αλυσίδα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά τις μελλοντικέ­ς προκλήσεις και να τις μετατρέψου­ν σε ευκαιρία.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και των επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν. Μεταξύ άλλων, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας περιλαμβάν­ει τη μοντελοποί­ηση και τον εντοπισμό περιοχών όπου δημιουργεί οφέλη, μέσω της εφαρμογής αναθεωρημέ­νων πλαισίων. Διαμορφώνε­ται έτσι ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγική­ς και βελτιστοπο­ίησης των επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσε­ις, έχουν επιδείξει στροφή σε εγχώρια παραγωγικά σχήματα για τη δημιουργία αυτάρκειας μέσω της παραγωγής κρίσιμων προϊόντων, όπως είναι για παράδειγμα εκείνα που σχετίζοντα­ι με τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece