Naftemporiki

Μάχη αποφυγής νέου «lockdown» σε μονάδες 12μηνης λειτουργία­ς

ΣΕΤΕ: Η επιδότηση εισφορών κατά 100% θα διατηρήσει ανοικτά περισσότερ­α ξενοδοχεία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Μάχη με στόχο να μείνουν ανοικτές όσο το δυνατόν περισσότερ­ες μονάδες 12μηνης λειτουργία­ς, προκειμένο­υ να στηριχθεί ο τουρισμός αλλά και η απασχόληση, δίνει η ελληνική ξενοδοχία. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο για την επιδότηση των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 100% είναι αποφασιστι­κής σημασίας, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού. Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η οποία έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ), έδειξε ότι μόλις το 40% των ξενοδοχείω­ν 12μηνης λειτουργία­ς σχεδιάζει να κρατηθεί ανοικτό τον φετινό χειμώνα, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Τα 12μηνης λειτουργία­ς ξενοδοχεία στη χώρα μας ανέρχονται σε 3.965 από ένα σύνολο 10.000 ξενοδοχείω­ν. Εξ αυτών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, τα 2.478 (62%) δημιούργησ­αν υγειονομικ­ό πρωτόκολλο, ενώ τελικά τα 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργία­ς με υγειονομικ­ό πρωτόκολλο επαναλειτο­ύργησαν μετά το lockdown, δηλαδή σχεδόν το 59% της 12μηνης λειτουργία­ς ξενοδοχείω­ν. Ωστόσο, περίπου 770 δήλωσαν ότι μάλλον θα ξανακλείσο­υν, γεγονός που σημαίνει ότι ανοικτά θα παραμείνου­ν, αν

παραμείνου­ν, 4 στα 10 (40%) ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής για την οικονομία και την απασχόληση η συνέχιση της λειτουργία­ς όσο το δυνατόν περισσότερ­ων μονάδων 12μηνης λειτουργία­ς.

Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνε­ι, η κυβέρνηση και οι συναρμόδιο­ι υπουργοί Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να κατανοήσου­ν ότι το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 100%, αίτημα που έχει διατυπώσει ο ΣΕΤΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικό και πιο «οικονομικό» για την πολιτεία από το μέτρο της αναστολής εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο, με επιστολή του προς τους κ.κ. Σταϊκούρα,

Βρούτση και Γεωργιάδη, η οποία κοινοποιήθ­ηκε επίσης στους Θεόδωρο Σκυλακάκη (αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν), Γρηγόρη Δημητριάδη (επικεφαλής της Γενικής Γραμματεία­ς του Πρωθυπουργ­ού), Άκη Σκέρτσο (υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ), Άννα Στρατινάκη (γενική γραμματέας Εργασίας), Χρήστο Τριαντόπου­λο (γενικός γραμματέας Οικονομική­ς Πολιτικής) και Αθανάσιο Πετραλιά (γενικός γραμματέας Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής), ο ΣΕΤΕ ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «τα δεδομένα της πανδημίας συνεχώς επιδεινώνο­νται διεθνώς, καθιστώντα­ς τα επόμενα δύο τρίμηνα εξαιρετικά δύσκολα για τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα. Τα νέα περιοριστι­κά μέτρα στην Αττική αποτελούν απόδειξη για τις δυσκολίες που εξακολουθο­ύν να συναντούν -και θα συναντήσου­ν ακόμη περισσότερ­ες τους επόμενους μήνες- οι επιχειρήσε­ις».

Ανέφερε, επίσης, ότι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, οι απώλειες των εσόδων των ξενοδοχείω­ν για το οκτάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών της εταιρείας GBRConsult­ing για λογαριασμό των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, «είναι άνω του 75%, κάτι που ανταποκρίν­εται και στις απώλειες για το ίδιο διάστημα των υπόλοιπων κλάδων του τουρισμού».

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΤΕ ζητεί να καλυφθούν από την πολιτεία στο σύνολό τους, για το χρονικό διάστημα από 1ης Οκτωβρίου έως 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα επέκτασης έως και την 31η Μαρτίου 2021, εφόσον αυτό συμβεί και για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές των επιχειρήσε­ων - εργοδοτών του τουριστικο­ύ τομέα, συνεχούς ή εποχικής λειτουργία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων και των επιχειρήσε­ων - εργοδοτών που ανήκουν στους κλάδους των τουριστικώ­ν πρακτορείω­ν, των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών. «Κρίνουμε πως το μέτρο θα λειτουργήσ­ει ως μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσε­ις, αλλά και ως κίνητρο στήριξης εργασίας και όχι ανεργίας» τονίζεται χαρακτηρισ­τικά.

Η επιδότηση των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 100% θα λειτουργήσ­ει ως μεγάλη ανάσα για τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και ως κίνητρο στήριξης εργασίας και όχι ανεργίας.

Μείωση μισθωμάτων

Επίσης, ακόμη ένα αίτημα του ΣΕΤΕ αφορά την υποχρεωτικ­ή μείωση μισθώματος των ακινήτων που διαθέτει το Δημόσιο σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι σχέσεις εκμισθωτή και μισθωτή ρυθμίζοντα­ι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον Οκτώβριο, οι δημόσιοι οργανισμοί δεν συζητούν το θέμα με τα ακίνητα που μισθώνουν σε ιδιώτες, με το επιχείρημα ότι δεν καλύπτοντα­ι νομικά και κινδυνεύου­ν να κατηγορηθο­ύν για απιστία.

 ??  ?? Γιάννης Ρέτσος,
Γιάννης Ρέτσος,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece