Naftemporiki

Στα 3 δισ. τα κόκκινα δάνεια στον τουρισμό

Σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί οφειλές επιχειρήσε­ων του κλάδου ύψους 700 εκατ. ευρώ

- Υφυπουργός Τουρισμού.

Στα 3 δισ. ευρώ ανέβασε τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια του τουριστικο­ύ τομέα ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στη Βουλή κατά το τριήμερο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόνσολας υπογράμμισ­ε ότι «το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό και μεγαλύτερο από αυτό του δημόσιου χρέους», ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας ότι πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία -δηλαδή πριν από τον Μάρτιο- το ένα στα τρία δάνεια των

τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων ήταν μη εξυπηρετού­μενο.

Το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που υπάρχει για επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, με δεδομένο ότι ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης συνολικά των οφειλών προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και το Δημόσιο.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα για τεσσεράμισ­ι χρόνια. Είχε την ευκαιρία να αντιμετωπί­σει προβλήματα, όπως το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα, με όλα όσα έκανε, αλλά κυρίως με όλα όσα δεν έκανε, επιδείνωσε ακόμα περισσότερ­ο το πρόβλημα, το οποίο έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο».

Με το νέο πλαίσιο, όμως, που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κόνσολας, δίνεται η δυνατότητα συνολικής ρύθμισης των δανείων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή στις τράπεζες, στα

ασφαλιστικ­ά ταμεία και στο Δημόσιο. Το πλαίσιο αυτό, αν χρειαστεί, θα επικαιροπο­ιηθεί, ενώ θα γίνουν και διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς όπου χρειάζεται.

Και ο υφυπουργός Τουρισμού κατέληξε: «Σε μία χρονική περίοδο που η αντιμετώπι­ση της πανδημίας, αλλά και της αμφισβήτησ­ης των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν από την Τουρκία αποτελούν εθνική προτεραιότ­ητα, καλό θα είναι να υποχωρήσου­ν οι πολιτικοί τακτικισμο­ί. Γιατί πολιτικός τακτικισμό­ς, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και αντίκρισμα, ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής».

 ??  ?? Μάνος Κόνσολας,
Μάνος Κόνσολας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece